Eren Keskin, Törökország

Eren Keskin, ügyvéd és egykori újságíró évtizedek óta a török állam hangos kritikusa. Egy 11 évvel ezelőtti beszéde, amelyben egy 12 éves gyermek, Uğur Kaymaz lemészárlásaval vádolta meg az államot, feldühítette a hatóságokat.

Eren számára a 12 éves fiú 2004 -es meggyilkolása egyike Törökország múltbeli szégyenfoltjainak. Egy olyan múlté - mondja - amelyért a hatóságoknak kell felelniük.

Ezért és egy kurd újságban megjelent cikke miatt többször vádolták az elnök és az állam megsértésével.

Erent több mint százszor állították biróság elé, mert nyíltan kiállt Törökország kurd kisebbsége mellett. 1995-ben hat hónapot töltött börtönben, csak azért, mert a Kurdisztán szót használta egy cikkben. Már az ellene szóló esetek száma is mutatja az üldöztetését.

Eren egyetlen bűne, hogy felszólalt az igazságtalanság ellen, és az ideje fogytán van. A még több elleni indított eljárás azt jelenti, hogy bármikor bebörtönözhetik hosszú időre.


SZÉGYEN

Bánki Éva

Fatma Bozkur családját keressük.

Az első faluban senki. A másodikban senki. A harmadik falu nem is falu igazán, csak egy düledező deszkabódé. A deszkabódé mögött be nem fejezett vagy épp összeomlott kutyaólra emlékeztető épületek. Se állat, se ember. Kelet-Anatóliai reménytelenség és nyomorúság.

Szellő se rezzen, de mi a kollégámmal le se vesszük a szemünket a bódé bejáratáról. Újságíró-tanoncként ez az első megbízásom. Hát mit csinálhatnánk? Várunk.

Ismered azt az érzést, hogy figyelnek? A furcsa vibrálást, az idegen pillantást akkor is megérzed, ha semmit sem látsz a másikból. A fürkésző tekintet – talán a rettegés, talán figyelem miatt – összekaristolja a bőrödet.

Megvásárolom

Ez az oldal sütiket (cookies) használ, hogy javítson a felhasználói élményen. Tudj meg többet... Rendben