Johan Teterissa, Indonézia

Johan Teterissa egy általános iskolai tanár, aki elkötelezett az emberi jogok iránt. De ebben a pillanatban Johan Teterissa 15 éves börtönbüntetését tölti, amiért egy, a kormány által betiltott zászlót a magasba emelt.

2007 júniusában Johan egy 22 fős, főleg tanárokból és földművesekből álló csoportot vezetett egy békés tüntetésen Indonézia elnöke előtt. Egy tradícionális harci táncot adtak elő, mielőtt kibontottak egy “szivárvány” zászlót, amely a kelet-indonéziai Maluku tartomány lakói számára függetlenségük történelmi szimbóluma.

A rendőrség azonnal őrizetbe vette Johant és a többieket. Ütötték, verték őket. A féfiakat több különböző rendőrörsre vitték, egy ponton pedig arra kényszerítették őket, hogy a hasukon csússzanak a forró aszfalton, míg elektomos kábellel és puskatuskkal addig verték őket, amíg el nem kezdtek vérezni. A kínzás folytatódott a hivatalos kihallgatás alatt.

Egy igazságtalan tárgyalást követően az összes férfit elítélték “lázadás” vádjával. Johant életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, amelyet később 15 évre csökkentettek. Jelenleg is börtönben van, több ezer kilométerre a családjától és barátaitól.

A tanító és a válaszok

Miklya Anna

Szeretem a gyerekeket. Sok mindenre lehet tanítani őket. Vannak, akik szerint a gyerekek hiszékenyek. Ez nem igaz. A gyerekek pontosan látják, mennyi igazságtalanság van körülöttük. De még bíznak abban, hogy ez nem törvényszerű. Hogy mindez véletlen műve, mint a vihar a tengeren, vagy a vulkánkitörés. A gyerekek okosak és látják azt is, hogy bár mindenki különböző, mindenki egyforma is. Van egy fej, alatta a nyak, a törzs két oldalán a kezek. Hogyan lehet egyik ember jobb, mint a másik, ha nem csak az alapján amit tesz? Hogyan ne lehetne mindenki egyformán ember?

Megvásárolom