Bayram Mammadov és Giyas Ibrahimov, Azerbajdzsán

Bayram Mammadovnak és Giyas Ibrahimovnak elege lett az egyre tekintélyelvűbbé váló államból, így egy üzenetet graffitiztek Azerbajdzsán ex-elnökének szobrára, akinek fia nem más, mint a jelenlegi elnök.

Az üzenet így szólt, “Boldog rabszolga napot!”, mely a “Boldog virágnapot!” mondásra utal, amelyet május 10-én ünnepelnek, a korábbi elnök születésnapján. A fiatalok 2016. május 9-én egy képet is közzétettek akciójukról Facebook falukon. Pár órán belül letartóztatták őket droggal való visszaéléssel vádjával.

Bayram és Giyas azt mondják, a rendőrség heroint helyezett el náluk. Az a körülmény, hogy a szobor lefestését követően röviddel letartóztatásba kerültek és kizárólag a graffiti kapcsán hallgatták ki őket, olyan megvilágításba helyezi a vádakat, amilyenek azok valójában: teljes egészében koholt vádak.

Mindkét fiatalembert komolyan megverték, így kicsikarva belőlük hamis vallomást. “Levették a nadrágomat és azzal fenyegettek, hogy gumibottal erőszakolnak meg”. Bayram később azt írta a börtönből: “Vallanom kellett és aláírni egy általuk írott nyilatkozatot”. Bayram és Giyas november 25-én 10 év börtönt kaptak.

VIRÁGRABSZOLGASÁG

Forgách András

A diktátor erős fejfájással ébredt. Megint neki kellett döntenie, mert a belügyminisztérium az ehhez hasonló kérdésekben (sőt, semmilyen kérdésben) nem merte megkerülni, még a legjelentéktelenebb ügyekben sem. Egyrészt örült ennek, mármint hogy nem merik megkerülni, még ennyire jelentéktelen ügyben sem, másrészt viszont rettentően bosszantotta és vérlázítónak találta, hogy még ilyen jelentéktelen ügyben sem merik megkerülni. De nem volt mit tenni. Felhívják az éjszaka közepén, de ha nem hívják föl, akkor az, aki nem hívta föl, minimum lefokozásra számíthat, de inkább kirúgják, és egy kirúgott belügyesnél nagyobb pária az ő tisztára sepert birodalmában nincsen.

Megvásárolom