Shawkan, Egyiptom

Mahmoud Abu Zeid, ismertebb nevén Shawkan, csak a munkáját végezte. Ő egy fotóriporter, aki 2013. augusztus 14-én egy békés kairói tüntetésről tudósított, amikor a biztonsági erők lerohanták a helyszínt.

“Olyan volt, mint egy hollywoodi film.” – írta később. “Úgy éreztem, mintha egy háború kellős közepén lennék. Lövedékek, könnygáz, tűz, rendőrök, katonák és tankok mindenütt.”

Shawkan lefotózta a körülötte zajló bántalmazásokat. A rendőrség és a katonaság országszerte felvonult, és ahol a tüntetőkbe ütköztek, ott lecsaptak. Egyiptom újkori történetének legvéresebb leszámolása volt ez, amely egy nap alatt több mint ezer életet követelt. Mikör a rendőrség rájött, hogy Shawkan újságíró, letartóztatták. Kezeit a bőrét átvágó és a csuklóját megsebesítő műanyag huzallal kötözték össze. Pofozták és egy övvel ütötték. Jelenleg Kairó hírhedt börtönében, a Toraban tarják fogva, és bár Hepatitis C-ben szenved, nem kap orvosi ellátást.

Már három éve, hogy Shakwant bebörtönözték. Nemrég egy bírósági meghallgatáson azt mondta: “Fényképeket készíteni nem bűncselekmény.” Igaza van.

El nem küldött levél (Kairó, Tora Börtön, 2015)

Szilasi László

Mondtam nekik, hogy az újságírás nem bűncselekmény. Ordítottam, hogy nem bűncselekmény. Üvöltöttem, nem az. Nem érdekelte őket. Ütöttek. Addig ütöttek a gumibotjukkal, amíg el nem veszítettem az eszméletemet.

Megvásárolom