Zeynab Jalalian, Irán

Zeynab Jalalian jelenleg életfogytig tartó börtönbüntetését tölti. Ezenkívül a látását is el fogja veszíteni, mert a hatóságok megtagadják tőle a megfelelő kezeléseket.

A 34 éves Zeynab Jalalian politikai aktivista, aki Irán kurd etnikai kisebbségét, elsősorban a nőket támogatta.

Egy kurd ellenzéki csoport katonai szárnyához fűződő feltételezett kapcsolata miatt börtönözték be 2008-ban.Tárgyalása tisztességtelen volt: néhány perc hoztak ítéletet, ráadásul egy olyan “vallomás" alapján, amelyet elmondása szerint hosszú hónapokig tartó kínzással kényszerítettek ki belőle. Nem volt más bizonyíték ellen, az ügyvédjével sem beszélhetett.

A tárgyalása előtt kilenc hónapig egyedül tartották fogva egy cellában. Elmondása szerint ezalatt a talpát korbácsolták, a fejét pedig rendszeresen falhoz ütötték, ezzel koponyatörést és vérzést okozva az agyában. Zeynab súlyos szembetegségben szenved, amely azonnali sürgős sebészeti beavatkozást igényel. Ezt a hatóságok ezidáig nem engedélyezték.

Isten ellensége

Schein Gábor

A háttér: téli táj. Talán egy fennsík, talán egy hegytető. Havas ágak sűrű arabeszkje. Fehér írás a levegő és a földre vetülő árnyékok szürkéiben. Halványszürkék és sötétek. Hátul a fák alatt, alig kivehetően, jobb és baloldalt egy-egy ház. Egészen kicsik, amolyan hegyi kunyhók. Falaik feketék látszanak. Rönkökből, gerendákból építhették őket, de ahonnan a fénykép készült, ez nem látható pontosan. Ferde tetejük csupa hó, a súly szinte a földbe nyomja őket. Vajon lakik-e bennük valaki? Otthon-e ez a két ház, védelmet, hajlékot ad-e valakinek, akár egyetlen napra, néhány órára csupán? Ha ott lehetnénk a fénykép terében, odamehetnénk, körüljárhatnánk a házakat, bekopoghatnánk, beleshetnénk az ablakon. De erre nincs lehetőség. A háttér életlen. Hiába keresem, nincs nyoma füstnek a szürke levegőben, kémény se üti fel a fejét a hóból. Amit háznak látok, talán nem is az, talán csak farakás, fölötte ferde tető.

Megvásárolom