Edward Snowden, Egyesült Államok

Amikor Edward Snowden 2013 júniusában amerikai hírszerzési dokumentumokat osztott meg újságírókkal, leleplezte, hogy milyen sokkolóan kiterjedt a tömeges megfigyelés.

Megmutatta, hogy a kormányok hogyan gyűjtöttek nagy mennyiségű adatot rólunk, beleértve privát emaileket, telefonos helymeghatározásokat, a böngészők előzményeit és sok minden mást. Mindezt a beleegyezésünk nélkül.

Bátorsága megváltoztatta a világot. Világméretű vitát robbantott ki, törvényeket változtatott meg és segített megvédeni magánéletünket. 40 év után először az Egyesült Államok törvényeket fogadott el a kormányzati megfigyelés szabályozásáról. Világszinten olyan technológiai vállalatok, mint az Apple és a WhatsApp most már többet tesznek személyes adataink védelméért.

Ezek közül semmi nem történt volna meg Edward nélkül. Egy korábbi amerikai államügyész elismerte, hogy Snowden felfedezései "a köz javát szolgálták". Még Obama elnök is azt mondta, hogy ez a vita a megfigyelésről "erősebbé tesz minket".

Edward Snowden egy emberi jogi hős. Ennek ellenére évtizedeket kellene börtönben töltenie, mert a vád szerint az Egyesült Államok ellenségeinek adott el titkokat. Jelenleg Oroszországban él, és nincs garancia rá, hogy a hazájában tisztességes tárgyalásban lenne része.

Kellemetlen igazságok

Dunajcsik Mátyás

Amikor Edward Snowden felriadt az utóbbi időben szállásául szolgáló zelenográdi lakásban, azon egyáltalán nem lepődött meg, hogy valaki már megint ül a fotelban. De a váratlan vendégei többnyire sokezer dolláros, kézzel készített bőrcipőket viseltek, amik fölfelé remekül szabott, ám kissé jellegtelen öltönynadrágokban, majd zakóban és ingben folytatódtak; az pedig az alkalomtól és a látogatás céljától függött, hogy derék- vagy hónaljtájon látható volt-e rajtuk a ruhájuk alatt készenlétben tartott hangtompítós pisztoly diszkrét kitüremkedése, vagy látszólag fegyvertelenül érkeztek. Ami viszont közös volt bennük, hogy mindegyik nagyon elégedett volt magával, hogy egyszer az életben eljátszhatta ezt a jelenetet, amit korábban csak amerikai kémfilmekből ismert.

Megvásárolom