Ivo Feh, Kamerun

Fomusoh Ivo Feh fényes jövő elébe nézett, éppen egy elkezdett volna egy egyetemet Kamerunban. Egy SMS azonban mindent megváltoztatott.

Egy nap Ivo a következő üzenetet kapta egy barátjától: “A Boko Haram 14 éves vagy annál idősebb fiatalokat toboroz. Felvételi követelmények: érettségi négy tantárgyból, ideértve a hittant”.

Barátja üzenete arról szólt, hogy mennyire nehéz jó munkát találni, ha nem vagy eléggé kvalifikált – viccelődve, hogy még a Boko Haram sem vesz fel, ha nincs megfelelő képzettséged.

Ivo továbbította az üzenetet egy barátjának, aki továbbküldte azt egy másik középiskolás barátjának. Egy tanár meglátta az üzenetet és elkobozta a telefont, majd megmutatta a rendőrségnek. Ivot, a barátját és a fiatal középiskolást 2014 szeptembere és decembere között tartóztatták le.

2016. november 2-án a katonai bíróság Ivot és barátait 10 év börtönre ítélte terrorizmussal összefüggő bűncselekményért. Nem kellene a jövőjükkel fizetniük egy poén megosztásáért.

Életed poénja

Sirokai Mátyás

– Florent, Christian, Hervé, Fabrice, Armel, Lionel, gyertek az irodámba. Armel, csukd be az ajtót magad mögött. Hagyjátok a székeket. Bejelentés érkezett az Államiból, az egyik diákjuk kapott egy toborzó sms-t a Boko Haramtól. Ezt küldték: “A Boko Haram 14 évesnél idősebb fiatalok jelentkezését várja. Feltételek: 4 tárgyból érettségi plusz vallás”. Ne nézzetek ilyen hülyén. Az sms-t Afuh Nivelle Nfor 16 éves diák kapta a barátjától, Azah Levis Gobtól, de ő is csak továbbította a szöveget. Az üzenetet Fomusoh Ivo Feh írta. 25 éves, büntetlen előéletű. A ti dolgotok feltűnés nélkül begyűjteni őket. Civil ruhában menjetek, lehet, hogy beszerveztek már másokat is az Államiból. Semmilyen körülmények között nem fordulhat elő iskolai robbantás, értitek?

Megvásárolom