Ivo Feh, Kamerun

Fomusoh Ivo Feh fényes jövő elébe nézett, éppen egy elkezdett volna egy egyetemet Kamerunban. Egy SMS azonban mindent megváltoztatott.

Egy nap Ivo a következő üzenetet kapta egy barátjától: “A Boko Haram 14 éves vagy annál idősebb fiatalokat toboroz. Felvételi követelmények: érettségi négy tantárgyból, ideértve a hittant”.

Barátja üzenete arról szólt, hogy mennyire nehéz jó munkát találni, ha nem vagy eléggé kvalifikált – viccelődve, hogy még a Boko Haram sem vesz fel, ha nincs megfelelő képzettséged.

Ivo továbbította az üzenetet egy barátjának, aki továbbküldte azt egy másik középiskolás barátjának. Egy tanár meglátta az üzenetet és elkobozta a telefont, majd megmutatta a rendőrségnek. Ivot, a barátját és a fiatal középiskolást 2014 szeptembere és decembere között tartóztatták le.

2016. november 2-án a katonai bíróság Ivot és barátait 10 év börtönre ítélte terrorizmussal összefüggő bűncselekményért. Nem kellene a jövőjükkel fizetniük egy poén megosztásáért.


Életed poénja

Sirokai Mátyás

– Florent, Christian, Hervé, Fabrice, Armel, Lionel, gyertek az irodámba. Armel, csukd be az ajtót magad mögött. Hagyjátok a székeket. Bejelentés érkezett az Államiból, az egyik diákjuk kapott egy toborzó sms-t a Boko Haramtól. Ezt küldték: “A Boko Haram 14 évesnél idősebb fiatalok jelentkezését várja. Feltételek: 4 tárgyból érettségi plusz vallás”. Ne nézzetek ilyen hülyén. Az sms-t Afuh Nivelle Nfor 16 éves diák kapta a barátjától, Azah Levis Gobtól, de ő is csak továbbította a szöveget. Az üzenetet Fomusoh Ivo Feh írta. 25 éves, büntetlen előéletű. A ti dolgotok feltűnés nélkül begyűjteni őket. Civil ruhában menjetek, lehet, hogy beszerveztek már másokat is az Államiból. Semmilyen körülmények között nem fordulhat elő iskolai robbantás, értitek?

Megvásárolom

Ez az oldal sütiket (cookies) használ, hogy javítson a felhasználói élményen. Tudj meg többet... Rendben