Peace River Valley őslakosai, Kanada

100 évvel ezelőtt Helen Knott dédnagyapja aláírt egy szerződést a kanadai kormánnyal, hogy megvédje népe életmódját. Az ígéretet azonban megszegték: a kanadai kormány engedélyezte egy olyan nagy vízerőmű (gátrendszer) megépítését, amely fenyegeti a Peace River Valleyben élő őslakosok kultúráját és életmódját.

A területen élő őslakosok már mostanra is nagy területet veszítettek az olaj- és a gázkitermelés miatt: ha a gát építése tovább folytatódik, az egyik olyan utolsó területet is elveszítik, ahol még vadászhatnak, halászhatnak és elvégezhetik a szakrális szertartásaikat.

A kormány annak ellenére engedélyezte az építkezést, hogy azzal jóvátehetetlen károkat okoz a területen élő őslakosoknak.

Az ott élők bírósághoz fordultak, ragaszkodnak hozzá, hogy a kormány tartsa be a több mint 100 évvel ez előtt tett ígéretét, és állítsa le az építkezést. A bíróság még nem hozta meg a döntését, de az erőművet építő vállalat már megkezdte az előkészületeket.

GÁT A BÉKE FOLYÓN

Selyem Zsuzsa

És majd teremt az Isten eget és földet. A föld kietlen és puszta lesz. És sötétség lesz a hullámár színén. És lélek fog lebegni a vizek felett. Az Égtartó majd rárajzol egy keresztet a vízre, és leküldi a tudatos és érző állatokat a víz alá, hogy hozzanak fel földet, hogy legyen hol élni. A cickány lesz a legügyesebb, körme alatt sikerül majd neki egy kis földdarabot felhozni. Az Égtartó meg fogja mondani a kis földdarabnak, hogy növekedjen meg akkorára, hogy mindenki elférjen.

Megvásárolom