Ilham Tohti, Kína

Ilham Tohti köztiszteletben álló Kínában élő egyetemi tanár, elsősorban az etnikai ügyekkel összefüggő mérsékelt nézeteiről ismert. Ennek ellenére 2014 januárjában a rendőrség elhurcolta pekingi otthonából.

Családjának és barátainak 5 hónapon át nem mondták meg, hol tartják fogva. 10 napon át megtagadták tőle az ételt és 20 napon át megszakítás nélkül lábánál megbilincselve tartották. 2014 szeptemberében életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, feltehetően etnikai (közösség elleni) uszításért.

Ilham az ujgur közösségből származik, egy olyan hatalmas muszlim csoportból, amely lakóhelyén – a Xinjiang Ujgur Autonóm Régióban - széleskörű diszkriminációval kénytelen szembenézni. Az elmúlt években a régióban érezhetően nőtt a feszültség az egyes etnikai csoportok között, és megnövekedett az erőszakos cselekmények száma is.

Ilham fáradhatatlanul dolgozott azon, hogy kapcsolatot teremtsen a különböző Kínában élő etnikumok között. Írásaiban és előadásain Ilham kiemelte az ujghurokat több szempontból is sújtó diszkriminatív kormányzati gyakorlatot is.

Most életfogytiglani börtönbüntetéssel kell szembenéznie. Kegyetlen büntetést szenved el azért, mert békésen ugyan, de mégis kritizálni merte a kínai kormány etnikai kisebbségekkel összefüggő politikáját.

Keserű Cirkusz

Bódis Kriszta

A nagybátyám Hszincsiang tartomány köztiszteletben álló tanára volt. Hagyományos ujgur viseletben járt. Gyakran tartott beszédeket a tartomány muszlim közösségeiben, ahova engem is magával vitt.

A kínaiakat jól ismerte. Pontosan tudta, melyik kolóniát, mikor telepítették be. A nagybátyámat a hanok, a betelepített kínaik is kedvelték.

Külsőre különböztünk tőlük. Fehérebb volt a bőrünk és világosabb hajunk. Nagybátyám arra tanított, hogy nem ez a lényeg. A barátságot a hasonlóságokra kell alapozni. Közösséggé szervezte a kirgiz, a tádzsik, a türkmén és a han családokat. Hidat akart építeni az iszlám világ és a kínai civilizáció törésvonala közé.

Megvásárolom