Sorozatunk olyan dokumentum-és játékfilmekből válogat, melyek hű képet festenek a világ különböző országaiban manapság tapasztalható súlyos emberi jogsértésekről, legyen szó gyerekkatonáskodásról, diktatorikus elnyomásról, gyerekmunkáról vagy más durva, törvénytelen kihágásokról.

A filmvetítéseket követően az Amnesty International Magyarország képviselői beszélgetnek meghívott vendégeinkkel (írók, újságírók, filmalkotók, civil szervezetek képviselői stb.).

A belépés INGYENES, a filmeket feliratozva vetítjük!

ANYÁM HÁZA

Személyes és érzelmes történet Miché életének négy évéről. A bájos, zaklatott, koraérett kamaszlány az apartheid utáni Dél-Afrikában érik nővé. Édesanyjával és nagyanyjával él Bonteheuwelben, a feketék lakta kisvárosban Fokváros mellett. Nemcsak a városban dúló bűnözéssel és a kábítószer-kereskedelemmel kell szembesülnie, de azzal is, hogy milyen nehéz kitörni abból az elviselhetetlen körből, amely érzelmileg és fizikailag is fogva tartja családját. A film három nő életébe ad betekintést, akik minden erejükkel igyekeznek megtalálni a szeretetet és a békét az őket ért fájdalom és bosszúság mellett.

Az 'Anyám háza'' többszörösen díjnyertes film, a legjobb dokumentumfilm kategóriában, Magyarországon a V.E.R.Z.I.O filmfesztiválon vetítették.

(rendező: Francois Verster, producer: Luna Films/Undercurrent Films, 76 perc, 2006)

ELFELEJTETT HANGOK - AFGÁN NŐK HANGJA
forgotten.voices1..jpg
A dokumentumfilm azoknak a nőknek és fiatal lányoknak a sorsát mutatja be, akiknek a konfliktus utáni Afganisztánban súlyos diszkriminációval és erőszakkal kell szembenézniük. Ezeket az időket Afganisztánban a büntetlenség jellemzi, amikor az elkövetők többségét nem vonják felelősségre. A film felhívja az afgán kormány és a nemzetközi közösség figyelmét, hogy a nők helyzetét is a helyrehozatali folyamat részeként kell kezelni, illetve biztosítani kell számukra az igazságszolgáltatást az ellenük ért bűncselekmények miatt.

(producer: Amnesty International, nyelv: arab, magyar felirattal, 10 perc 21 mp, 2005)

Meghívott vendégek:

* Sajókazai "Segítő kéz" asszonygyülekezet

* Hátrányos Helyzetű Családokat Segítő Asszonygyülekezet

* Juhászné Végi Edit

a Csepeli Szociális Szolgálat megbízott intézményvezetője

* Jozó Ferenc

a Csepeli Szociális Szolgálat adósságkezelője és családgondozója, az Éjféli Pingpong Klub szervezője

A belépés INGYENES, a filmeket feliratozva vetítjük!