A szervezethez rendszeresen eljutnak olyan jelentések, melyek szerint kínzást, illetve más kegyetlen, embertelen és megalázó bánásmódot alkalmaznak ezekben a táborokban.

Az Amnesty International attól tart, hogy a közelgő olimpiai játékok arra késztetik majd a hatóságokat, hogy a közrend fenntartására hivatkozva életben tartsák a rendszert.

2006 májusában a pekingi hatóságok a csavargók és kisstílû bûnözők esetében állítások szerint elfogadták az átnevelő munkatábor alkalmazhatóságát, hogy így tisztítsák meg a várost a 2008-as olimpia előtt. Kínai elemzők szerint 2003 közepe óta először fordult elő, hogy a hivatalnokok specifikusan ezt az "ellentmondásos intézkedésnek" számító büntetési formát, az átnevelő munkatábort vették igénybe helyi szintû, közrendi kérdések megoldására.

Az átnevelő munkát az ötvenes évek közepe óta használják Kínában, mint olyan fogva tartást, amelyet vádemelés, bírósági eljárás, vagy igazságügyi felülvizsgálat nélkül tehetnek meg. A jelenlegi rendszer szerint akár három évig is fogva tarthatnak valakit ezekben a táborokban, amelyet "szükség esetén" egy további évre meg lehet hosszabbítani. Kínai jogújítók felvetették, hogy az itt eltöltött idő sokkal hosszabb, mint a büntető törvénykönyv minimum büntetési tételei lennének, és komoly aggályokat jeleztek az ügyben, hogy a rendőrségnek korlátlan hatalma van az ilyen büntetések kiszabásában. Készült egy új törvényjavaslat, amely jelentősen megreformálná vagy felváltaná az átnevelő munkatábort, de egyelőre csak a törvénytervezet van a Kínai Népi Kongresszus előtt. Nem tisztázott, hogy mikor, vagy egyáltalán el fogják-e fogadni. Az Amnesty International továbbra is arra hívja fel a hatóságokat, hogy ezt a rendszert teljesen töröljék el, és biztosítsák, hogy a fogva tartást illető döntések ne maradjanak kizárólag a rendőrség kezében.

Nagyon pontatlan megfogalmazással határozzák meg az olyan viselkedést, amelyet átnevelő munkával büntethetnek, ezért a rendőrség azokat is fogva tarthatja, akik békésen gyakorolják alapvető emberi jogaikat. Bu Dongweit - akit David Bu-ként is ismernek - 2006. június 19-én két és fél év "átnevelő munkatáborra" ítélték a Falun Gong vallási mozgalomban végzett tevékenységéért, ezt a mozgalmat ugyanis Kínában betiltották. Azzal vádolták, hogy "ellenszegül az ország törvényeinek" és "megzavarja a társadalmi rendet".  A rendőrségen adott szóbeli vallomását idézték bizonyítékként, valamint az otthonában talált 80 példányban sokszorosított Falun Gong irodalom miatt ítélték el.

Bu Dongwei korábban már 10 hónapot töltött a Tuanhe átnevelő táborban 2000 augusztusa és 2001 májusa között, miután petíciót nyújtott be a hatóságoknak azt kérvényezve, hogy vizsgálják felül a Falun Gong betiltását. A fogva tartás indoka "eretnek szervezetben a törvényi végrehajtás bomlasztása". Fogva tartása során kínzásnak és más embertelen és megalázó bánásmódnak volt kitéve, például alvásmegvonás, illetve volt, hogy egész nap egy kisméretû széken kellett ülnie. Mindennek az volt a célja, hogy feladja a Falun Gongba vetett hitét. Az Amnesty International szerint Bu Dongweit alapvető emberi jogainak - a szólásszabadsághoz és a szabad vallásgyakorlathoz való jogok - békés gyakorlásáért tartják fogva. A szervezet szerint Bu lelkiismereti fogoly, és az Amnesty International felszólítja a hatóságokat, hogy azonnal és feltétel nélkül engedjék szabadon.

"A véleménynyilvánítás szabadsága és a szabad vallásgyakorlat alapvető emberi jogok, melyet Kína nem fojthat el azzal, hogy kényszermunka-táborba dugja az aktivistákat. A kínai Bu Dongwei ikonja azoknak az emberi jogi sértéseknek is, amelyeket Kína a véleménynyilvánítás korlátozására a tibetiek és az ujgurok ellen elkövet.", mondta Sebály Bernadett, az Amnesty International kapmánykoordinátora.