"A dárfúriak egy egész generációja félelemben és bizonytalanságban nő fel." - figyelmeztet az Amnesty International. "Azok a gyermekek, akik ötödik életévüket töltik be, még nem ismerik a békét." A konfliktus során nők tízezrei esnek nemi erőszak áldozatául, a nemi erőszakot fegyverként alkalmazzák, amellyel a megtámadott területek lakóit megalázzák és megbüntetik, nem egyszer nyilvánosan. Demonstrációk, kiállítások, nyilvános konferenciák és egyéb események szerveződnek többek között az Egyesült Királyságban, Kanadában, az Egyesült Államokban, Franciaországban, Svájcban, Hollandiában, Svédországban, Magyarországon, Spanyolországban, Malin, Tunéziában, Szenegálban, Mexikóban és Ausztráliában.

Az aktivisták azt követelik a szemben álló felektől, hogy többé ne támadjanak a civil lakosságra. Felszólítják az ENSZ-t és az Afrikai Unió (AU) tagországait, hogy késedelem nélkül tegyék lehetővé az UNAMID békafenntartó erőinek a teljes körû beavatkozást, valamint azok megfelelő szárazföldi és légi szállítójármûvekkel történő azonnali ellátását. Az UNAMID-nak ezenfelül meg kell védenie a polgári lakosságot, különösen a nőket és gyermekeket.

Az 5 éve dúló konfliktus során több százezer ember vesztette életét. Legalább 2,3 millió embert telepítettek ki a zavargások miatt, akik menekülttáborokban élnek. Több nő él ezekben a táborokban, mint férfi, és nemi erőszak fenyegeti mindazokat, akik túlságosan messzire merészkednek a tábortól.  A menekülttáborokból az önfenntartás miatt ki kell járni, ezt a veszélyt a nők vállalják fel, és nap mint nap kiteszik magukat a nemi erőszak lehetőségének, hogy családjuk többi tagja életben maradjon. A legtöbb megerőszakolt nő Dárfúrban nem jelenti, hogy mi történt vele, mert csekély az esély rá, hogy a tettes az igazságszolgáltatás elé kerüljön, míg a nők ezzel saját házassági esélyüket rontanák. A rendőrség csak ritkán vizsgálja ki a bejelentett erőszakos nemi eseteket, ha azonban a feltételezett tettesek a Szudáni Hadsereg katonái közül kerülnek ki, akkor szinte lehetetlen igazságot szolgáltatni.

Az Amnesty International Magyarországon a megerőszakolt nőkkel való szolidaritás jegyében a civil lakosság támogatását kéri az UNAMID-hoz benyújtandó petíciójához.

Négymillió embert érint a dárfúri konfliktus. Közülük 1,8 millióan 18 évnél fiatalabbak. 2006 óta a konfliktus 120.000 gyermeket tett menekültté.

2008 februárjában a szudáni erők és a kormány által pénzelt milicisták falvakat támadtak meg Nyugat-Dárfúrban. A gyermekek menekülés közben elszakadtak a szüleiktől a szavannán. Két héttel a támadás után az UNICEF tájékoztatása szerint még mindig 800 gyermek szerepelt az eltûntek között.

"Hány gyermeknek kell még úgy elérnie az iskoláskort, hogy egész életében háborúban és félelemben élt? A nemzetközi közösségnek öt év sem volt elég, hogy megfelelően kezelje a területen kialakult krízist, és megvédje az ottani gyermekeket" - jegyzi meg az Amnesty International. "A nemzetközi közösségnek ideje reményt és jövőt adni a dárfúri gyermekek kezébe."