A szervezet hivatalos bírósági jegyzőkönyveket használ fel, és tanúvallomásokat idéz az erőszakos eltűnések áldozataitól és tanúitól.

Az erőszakos eltűnéseket természetüknél fogva titkolózás övezi, így az áldozatok pontos számáról sem lehetnek adataink. Az eltűntek családjainak érdekeit védő pakisztáni szervezetek szerint legalább 563 esetről van szó. 2006-ban az Amnesty International erőszakos eltűnések tucatjait dokumentálta Pakisztánban. A vizsgálat olyan esetekre fókuszált, akiket a terrorizmus-ellenes intézkedések nyomán fogtak el az Egyesült Államok vezette "terrorizmus elleni háború" égisze alatt. "Eltűnt" emberek százait tartják fogva Pakisztánban.

Esettanulmányok a jelentésből

• Asad Usman kilencéves fiút a balochistani határrendészet fogta el. Jelentésük szerint akkor akarták elengedni, ha bátyja feladja magát. Tumpban vagy Mandban tartották fogva, Turbat mellett, Balochistan tartományban. A Legfelsőbb Bíróság 2007. április 27-én rendelte el szabadon bocsátását.
  • Masood Janjua 45 éves üzletembert és családapát a pakisztáni biztonsági erők 2005 júliusában egy buszon fogtak el barátja, Faisal Faraz, 25 éves lahore-i mérnök társaságában. A kormány nem ismerte el, hogy Janjua-t fogva tartja, annak ellenére, hogy több korábbi fogva tartott, többek között Dr. Imran Munir tanúvallomásában állította, hogy látta a férfit a börtönben. Masood felesége, Amina Masood Janjua Faisal édesanyjával az eltűntek jogait védő Emberi Jogvédő Csoport alapítója.
  • Dr. Imran Munir pakisztáni származású malajziai állampolgárt 2006 júliusában tartóztatták le. Holléte mindaddig ismeretlen volt, míg a Legfelsőbb Bíróság 2007. május 4-én arról nem értesült, hogy Munirnak hadbíróság elé kell állnia "Pakisztán elleni kémkedés" vádjával. Egy hónappal később a Bíróság arról értesült, hogy Dr. Munirt nyolc év börtönbüntetésre ítélték. A Bíróság elrendelte megjelenését a bíróság előtt, és mivel kiderült, hogy gyenge az egészsége, elrendelte, hogy kerüljön kórházba. A bíróság rögzítette volna Dr. Munir nyilatkozatát erőszakos eltűnéséről, azonban a meghallgatást félbeszakította a tavaly novemberi szükségállapot bevezetése. A Dr. Munir elleni ítéletét a katonai hatóságok félretették, miután a Legfelsőbb Bíróság megkérdőjelezte az ítéletet. Az Amnesty International úgy értesült, hogy Dr. Munirt még nem idézték újból bíróság elé, az ellene felhozott kémkedés vádja tehát továbbra is érvényben van. A férfi még mindig kórházban tartózkodik.

2006-ban Musharraf elnök az Amnesty International erőszakos eltűnésekkel kapcsolatos állításait a következő állásfoglalásokkal vetette el: "Erre még válaszolni sem akarok, ez nonszensz, ezt nem hiszem el, ez az információ nem megbízható." Hozzátette, a kormánya 700 embert tartott fogva, akiket mind nyilvántartott. 2007 márciusában Musharraf elnök ismét megerősítette, hogy az állítás, miszerint emberek százai tűntek el a pakisztáni titkosszolgálat börtöneiben "teljességgel megalapozatlanok", és ezeket az embereket a "dzsihád csoportok" toborozták be. "Holtbiztos vagyok benne, hogy az eltűnt személyek militáns szervezetek irányítása alatt állnak", nyilatkozta.

"Pakisztán új kormányának azonnal fel kell fednie, hol tartják fogva az erőszakos eltűnések áldozatait, eltűnt emberek százait. Ki kell vizsgálnia minden egyes esetet, és el kell számoltatnia a felelősöket, beleértve az ország biztonsági és hírszerző szerveit is," nyilatkozta az Amnesty International.

A szervezet követeli, hogy Pakisztán új kormányának vezetői helyezzék vissza pozíciójukba azokat a bírákat, akik az eltűnésekkel kapcsolatos eseteket vizsgálták, és akiket emiatt mondattak le. Amikor 2007 novemberében Pervez Musharraf elnök szükségállapotot hirdetett, lemondatta azokat a kulcsfontosságú bírákat, akik felelősségre vonták az államot az erőszakos eltűnések ügyében.
A jelentés emellett felszólítja más országok kormányait, különösen az Egyesült Államok kormányát, hogy ne vegyenek részt, ne járuljanak hozzá, és ne tolerálják az erőszakos eltűnések gyakorlatát. A titokban fogva tartottak közül sokan úgy nyilatkoztak, hogy a pakisztáni hírszerzés hallgatta ki őket, de kihallgatásukban külföldi ügynökök is részt vettek.

"Nem tudjuk, hogy ezek az erőszakkal elrabolt emberek bűnösök vagy ártatlanok, de alapvető joguk, hogy vádat emeljenek ellenük és tisztességes bírósági eljárást folytassanak le," nyilatkozik Sam Zarifi.

"Yusuf Raza Gilani miniszterelnök hangsúlyozta a koalíciós kormány elkötelezettségét az emberi jogok betartása mellett. Arra kérjük, hogy cselekedjen azonnal, hogy megoldja az erőszakos eltűnések eseteit," nyilatkozott Sam Zarifi, az Amnesty International ázsiai-és csendes-óceáni régió-igazgatója.

"A titkos fogva tartással Pakisztán kormánya nemcsak megsértette ezen emberek jogait, de elmulasztotta azon kötelezettségét is, hogy bíróság elé vigye polgári lakosság elleni támadások résztvevőit."

Az angol nyelven itt elérhető jelentés (ASA 33/018/2008) az Amnesty International erőszakos eltűnések megszüntetését célzó, világszintű kampányának része.