A szervezetek (listájukat lásd alább) elmondták, hogy a szállítások jogellenesek a nemzetközi jog szerint és felszólították a kenyai kormányt, hogy állítsa le a személyek harmadik országokba történő jogellenes átadását.

2006 decembere és 2007 februárja között legalább 140 embert (akik legalább 17 különböző ország állampolgárai voltak, köztük kenyaiak is) tartóztattak le a kenyai hatóságok.

Legtöbbjüket a szomáliai harcok felerősödése után vették őrizetbe, amikor éppen Szomáliából Kenyába próbáltak szökni. A kenyai kormány kijelentette, hogy a letartóztatásokkal azt akadályozták meg, hogy „terroristák” meneküljenek a szomáliai konfliktus elől Kenyába. Az érintett személyeket különböző kenyai rendőrőrsökön tartották fogva. A legtöbbjüket hetekig vádemelés nélkül, és egyeseket állítólag megkínoztak, illetve bántalmaztak. Közölük többet a kenyai rendőrök megvertek és arra kényszerítettek, hogy vetkőzzenek le mielőtt lefényképezték volna őket. Nem biztosították számukra a jogorvoslathoz való jogot, nem találkozhattak ügyvédeikkel és nem vehették fel a kapcsolatot családtagjaikkal. Nem folyamodhattak menekült státuszért és nem fordulhattak az ENSZ Menekültügyi Főbiztosához, holott ez jogukban állt volna.

Januárban és februárban ezen személyek közül legalább 85 főt jogellenesen – bármiféle jogi eljárás nélkül – átszállítottak Szomáliába majd Etiópiába. 2007 végén továbbra is a külvilágtól elzárva és titokban tartanak fogva több mint 40 embert Etiópiában, bár értesülések szerint egyeseket azóta már szabadon engedtek.

A kenyai kormány a nyilvánosság előtt tagadja, hogy kenyai állampolgárokat szállítottak volna Szomáliába, Etiópiába vagy más országokba. Ez ellentmond az egyértelmű bizonyítékoknak. Az egyik jogellenesen elszállított kenyai, Mohamed Abdumalik, akit a kenyai rendőrség 2007. február 13-án tartóztatott le, majd a külvilágtól elzárt rendőrőrsökön tartott fogva Mombasában és Nairobiban. Semmiféle bűncselekmény elkövetésével nem vádolták meg.

2007. március 26-ig semmit nem lehetett Abdumalikról hallani, amikor az USA Honvédelmi Minisztériuma sajtóközleményben bejelentette, hogy Abdumalikot a Guanatanamó-öbölben tartják fogva. Az USA kenyai nagykövete, Michael Ranneberger megerősítette, hogy Abdumalikot „a kenyai kormány teljes egyetértésével szállították a kubai táborba … a két kormány globális terrorizmus elleni együttműködésének részeként”.

Abdumalik fogvatartásának idején a „rendkívüli fogvatartás” gyakorlata – ami a „terroristagyanús” személyek olyan országokba történő átszállítását jelenti, ahol a kínzás veszélye fenyegeti őket – széles körben elterjedt volt. A kenyai kormány tudta, hogy Abdumalik az USA hatóságoknak történő átadását követően jó eséllyel vagy „rendkívüli fogvatartottá” válhat, vagy elszállíthatják olyan fogvatartási helyekre, mint a Guantanamó-öböl, a Bagrami légibázis Afganisztánban, vagy más az USA területén kívül lévő „fekete helyszín” – ahol a kínzás vagy más bántalmazás veszélye reális és előre látható.

Abdumalikot több mint egy évig tartották fogva Guantanamóban, amerikai ügyvédje csak 2008 áprilisában találkozhatott vele először. A nemzetközi jog által garantált jogorvoslati lehetőségével azóta sem tudott élni.

Mivel Abdumalik jelenleg a Guantanamói támaszponton van, a kenyai hatóságok feladata, hogy az USA hatóságainál legmagasabb szinten fellépjenek érdekében. A kenyai kormánynak fel kell szólítania az amerikai kormányt, hogy vagy emeljenek vádat Abdumalik ellen és folytassanak le ellene egy a nemzetközi előírásoknak megfelelő tisztességes eljárást egy civil bíróság előtt, vagy pedig engedjék szabadon és szállítsák vissza Kenyába, ha úgy kívánja.

A kenyai kormánynak ezen kívül:

le kell folytatnia egy teljeskörű, hatékony, független és pártatlan vizsgálatot ezen személyek letartóztatásáról, fogvatartásáról és elszállításáról, továbbá a fogvatartásuk alatt velük szemben alkalmazott bánásmódról;

biztosítania kell, hogy bármely vizsgálat során feltárt emberi jogi jogsértések elkövetőit felelősségre vonják;

nyilvánosságra kell hoznia a más országokban fogvatartottak névsorát és fogvatartásuk helyszínét, és fel kell szólítania ezen országok kormányait, hogy vagy azonnali hatállyal engedjék szabadon foglyaikat, vagy emeljenek ellenük vádat valamely bűncselekmény elkövetése miatt.

Aláírók:

Amnesty International