Az emberélet-veszteségek tovább növekedhetnek, mivel a sok száz sérült nem jut megfelelő orvosi ellátáshoz. A gázai egészségügyi rendszer egyébként is felszerelés, gyógyszer és tapasztalat hiányával küzd, és a helyzet az elhúzódó izraeli blokád következtében csak romlott. Az Amnesty International véleménye szerint a rendszer mostanra teljességgel képtelen megbirkózni a veszteségek nagy számával.

Izraelnek be kell engednie a sebesülteket az izraeli, kelet-jeruzsálemi palesztin és Ciszjordánia egyéb kórházaiba. Az egyiptomi hatóságok is nyissák meg kórházaikat azok számára, akik Gázában nem jutnak orvosi ellátáshoz, és tegyenek róla, hogy határőrségük ne alkalmazzon erőszakot a bombázás elől menekülőkkel szemben. A Hamasz de-facto közigazgatása pedig intézkedjék, hogy biztonsági erőik és milíciáik semmiképp ne akadályozzák a sebesülteket és a betegeket Gáza elhagyásában.

Izrael azt állítja, hogy humanitárius segítséget beenged Gázába, a valóságban azonban az elmúlt hónapokban a szükséges segélyeknek csak töredéke jutott be. Teljességgel elfogadhatatlan, hogy Izrael másfél millió embert szándékosan megfoszt az élelemtől és más létfontosságú ellátástól. Álláspontja sem biztonsági, sem egyéb szempontokkal nem indokolható, és haladéktalanul változtatnia kell rajta. Izraelnek gondoskodnia kell arról, hogy a nemzetközi segély- és emberi jogi szervezetek azonnal és biztonságosan beléphessenek a gázai övezetbe.

Az Amnesty International ismételten követeli, hogy Izrael vessen véget a sűrűn lakott területek meggondolatlan és törvénytelen támadásának, amelyek december 27-e óta több mint 300 palesztint öltek meg (köztük számos ártatlan polgári személyt, illetve a konfliktustól távol maradó rendőrt), és több száz embert megsebesítettek. Az Amnesty International újra felszólítja a Hamaszt és a többi gázai fegyveres csoportot, hogy ne irányítsanak rakétatüzet dél-izraeli városokra és falvakra, melyek során az elmúlt néhány napban két izraeli civilt öltek meg és többeket megsebesítettek.

Az Amnesty International úgy értesült, hogy biztonsági erők bázisai, illetve börtönök ellen intézett izraeli légitámadások során foglyok, köztük a Palesztin Hatóság elnöke, Mahmoud Abbas vezette Fatah tagjai haltak, illetve sebesültek meg, ezért felszólítja Izraelt, ne bombázzon börtönöket, a Hamasz pedig haladéktalanul tájékoztassa a foglyok családjait hozzátartozóik sorsáról, és ahol lehetséges, tegye lehetővé a látogatást.

Az izraeli légitámadások célpontjai közé lakóépületek és egyetemek is tartoztak. A bombázások keltette félelmet kihasználva az izraeli erők látszólag találomra felhívtak számos gázai lakost, és azt mondták, hagyják el otthonaikat, mert légitámadások várhatóak. Többszintes házak lakói kaptak ilyen hívásokat, s ez nemcsak körükben, hanem szomszédjaiknál is pánikot keltett. Az eljárást az izraeliek mind Gázában, mind Libanonban alkalmazták 2006-ban, azóta azonban nem. A fenyegető hívások célja feltehetően félelemkeltés a civil lakosság körében, mivel a legtöbb esetben ilyen épületeket nem bombáztak. Ha csakugyan ez volt a cél, nem pedig előzetes figyelmeztetés, az sérti a nemzetközi jogot, és azonnal be kell szüntetni.

A nemzetközi közösség, elsősorban a Kvartett (az ENSZ, az EU, Oroszország és az USA), valamint az Arab Liga tagországai gyakoroljanak nyomást a konfliktus mindkét résztvevőjére annak érdekében, hogy azok vessenek véget a nemzetközi jog megsértésének. A Genfi Egyezmény aláíróinak pedig rendkívüli ülésen kellene foglalkoznia a helyzettel.