Két további fegyverszállítmányra fogadott el árajánlatokat a Pentagon december 31-én, négy nappal a Gáza elleni izraeli támadások megkezdése után. Az árajánlat 325 konténernyi amerikai lőszert tartalmazott. Ezt a két szállítmányt az izraeli Ashdodba kellett volna szállítani a görögországi Astakosból, azonban az Amnesty Internationalhez amerikai hivatali forrásokból érkező információk alapján ezt a tendert most törölték. Az árajánlatról szóló dokumentumok azt mutatják, hogy ezek a szállítmányok fehér foszfort tartalmaznak. A fehér foszfor súlyos égési sérüléseket okozhat, és tilos ilyen fegyvert használni civilekkel sűrűn lakott területeken, ahogy azt most Gázával kapcsolatban feltételezik. Az Amerikai Védelmi Minisztérium szerint Amerika új módot próbál találni arra, hogy lőszert szállítson egy Izraelben található amerikai tartalékkészlethez. Egy amerikai-izraeli megegyezés lehetővé teszi, hogy az Izraelben tárolt amerikai lőszerkészletet „szükséghelyzetben” az izraeli védelmi erőkhöz lehessen szállítani.

„Az amerikai kormánynak nem szabadna fegyvereket szállítani Izraelbe, a görög és más országok kormányainak nem szabadna átengedni kikötőiket vagy más létesítményeiket az Izraelnek vagy más, a konfliktusban résztvevő feleknek történő fegyverek szállítására.”

„A helyben gyártott fegyverek mellett az izraeli erők külföldi fegyvereket vagy más katonai felszerelést alkalmazva törvénytelen támadásokat folytatnak le. Ezeket az eszközöket főként az Amerikai Egyesült Államok biztosítja, de más országokból is érkezik utánpótlás, míg az Egyiptomból Gázába csempészett rakétákat, és rakétagyártó eszközöket az Izrael déli részében élő civil lakosság ellen alkalmazzák.”, mondta Malcolm Smart.

A Biztonsági Tanács által kivetett fegyverembargó alapvetően szükséges ahhoz, hogy új fegyverszállítmányok bejutását akadályozzák meg mindkét oldalra, ám emellett azt is erőteljesen jelezné Izraelnek és a Hamásznak, hogy a Tanács elkötelezett a nemzetközi jog betartatása iránt.

„A Biztonsági Tanácsnak ragaszkodnia kell a konfliktus során elkövetett háborús bűnök és más, komoly jogsértések teljes elszámoltathatóságához.”, mondta Malcolm Smart.

Kiegészítés:

Az Amnesty International az Amerikai Egyesült Államokon kívül 17 olyan államot határozott meg, amelyek fegyverekkel, és ezzel kapcsolatos anyagokkal látták el Izraelt 2001 óta. Az Amerikai Egyesült Államok messze a legnagyobb beszállító, de jelentős szállítmányok érkeztek Németországból, Franciaországból, az Egyesült Királyságból, Spanyolországból, a Szlovák Köztársaságból, a Cseh Köztársaságból, Kanadából, Szlovéniából, Ausztráliából, Romániából, Ausztriából, Belgiumból, Magyarországból, Szerbiából és Montenegróból, illetve Bosznia-Hercegovinából. Hollandia és Görögország a fő tranzitországok Izraelbe, különösen az amerikai fegyverek szempontjából.