Miközben a legfrissebb hírek szerint három bíró lemondott a tegnapi egyiptomi tömeges tárgyaláson, az Amnesty International továbbra is attól tart, hogy a kirakatpereket követő tömeges kivégzések az egyiptomi igazságszolgáltatás baljós jelképévé válhatnak.

EPAAl-Fateh mecset, Kairó, 2013. augusztus

A vádlottak ügyvédei által emelt kifogásokra hivatkozva lemondott az ítélőszéket alkotó három bíró, akiknek a tegnapi napon 494 ember ellen felhozott vádakat kellett volna meghallgatnia. A kairói másodfokú bíróság egy későbbi időpontra újabb ítélőszéket fog felállítani. A vádlottak többségére halálbüntetést szabhatnak ki az Amnesty International szerint színjátéknak is betudható eljárásban.

A bírósági ügy a kairói Ramsziszban 2013. augusztus 16-án és 17-én megtartott tüntetésekhez köthető, amelyek során legkevesebb 97 ember vesztette életét, többségében a biztonsági erők túlkapásai miatt.

A tárgyalás lényegében színjáték. Az elmúlt hónapokban az egyiptomi bíróságok szabálytalan eljárásokban, halovány bizonyítékokra hivatkozva mondtak ki tömeges halálos ítéleteket. Az ilyen kirakatperekben meghozott tömeges halálos ítéletek lassan az egyiptomi igazságszolgáltatás baljós jelképévé válnak.” - nyilatkozta Said Boumedouha, az Amnesty International Közel-Keleti és Észak-Afrikai Programjának igazgatóhelyettese.

A 494 vádlott közül több mint 400-at gyilkossággal és gyilkossági kísérlettel vádolnak, amikért az egyiptomi bíróságok általában halálbüntetést szabnak ki. A fennmaradó 94 vádlottat többek között köztulajdon megrongálásával, engedély nélküli tiltakozással, a biztonsági erők megtámadásával és az állami intézmények működésének akadályozásával gyanúsítják.

A vádlottak között 12 gyerek is van, köztük Ibrahim Halawa, egy egyiptomi ír állampolgár, aki letartóztatása idején csupán 17 éves volt. Azóta már betöltötte a 18-at. Az Amnesty International alaposan kivizsgálta az ügyét.

Ő és három nővére azok között voltak, akik egy mecsetben kerestek menedéket, amikor letartóztatták őket. Amikor a biztonsági erők megrohamozták az épületet, meglőtték a kezét, de orvosi ellátást nem biztosítottak a számára. Végül egy cellatársa látta el, aki orvosként dolgozott. Felnőttekkel zárták össze, bár a gyerekekről szóló egyiptomi törvény szerint a gyerekeket csak felnőttektől elválasztva, fiatalkorúaknak fenntartott fogdákban szabad elzárni.

Az Amnesty International vizsgálata szerint Ibrahim Halawa lelkiismereti fogoly, akit a szólásszabadsága békés gyakorlásáért börtönöztek be. A szervezet felszólítja az egyiptomi bíróságot, hogy azonnali hatállyal és feltétel nélkül engedje szabadon és ejtsen ellene minden vádat.

Ibrahim ügye csak egy, az egyiptomi bíróságok által kiszabott számtalan igazságtalan ítélet közül. Egyértelműen kitűnik, hogy az egyiptomi kormány nem hajlandó eleget tenni nemzetközi jogi kötelezettségeinek.” - jelentette ki Said Boumedouha.

Sajtójelentések szerint még a főmufti, a legmagasabb rangú vallási vezető sem volt hajlandó jóváhagyni múlt héten a Muszlim Testvériség tagjai ellen kiszabott halálos ítéleteket, mivel elmondása szerint nincsen elegendő bizonyíték a vádak alátámasztására. A mufti sajtóértesülések szerint hozzátette, hogy az ügyészség vádjai kizárólag a biztonsági erők nyomozására és vallomásaira épülnek.

A tegnapi tárgyalás Amnesty Internationalhez is eljuttatott vádirata szerint 100 tanút idéztek be, többségében rendőrtiszteket és kormánytisztviselőket.

Minden vádlottnak biztosítani kell a halálbüntetés veszélyétől mentes igazságos tárgyalást. Jelenlétükben kell lefolytatni a tárgyalást, hogy meghallgathassák az ügyészség indítványát és védekezhessenek ellene személyesen vagy ügyvéden keresztül. Lehetővé kell tenni számukra, hogy tanúkat idézzenek be és kikérdezzék az ellenük tanúskodókat.” - nyilatkozta Said Boumedouha.

Háttér

A 2013. augusztus 16-i és 17-i tüntetéseket Mohamed Morszi, leváltott elnök támogatására tartották és kezdetben békések voltak. A biztonsági erőkkel való összecsapás után azonban a tüntetők az Al Fath mecsetben kerestek menedéket, ahova estére bezárták magukat. A biztonsági erők könnygázt lőttek a mecsetbe, aminek következtében legalább egy nő megfulladt.

A mecset külső részén tűzpárbajba keveredtek a biztonsági erők, amiben szerintük a tüntetők is részt vettek. Az Amnesty International helyszíni kutatói szerint azonban ez lehetetlen lett volna, hiszen a tüntetők a mecset belső részébe voltak bezárva.