Az Amnesty International, az Alkotmányos Jogok Központja, a Human Rights Watch, a Reprieve és a Nemzetközi Szövetség az Emberi Jogokért (International Federation for Human Rights) arra kérik a kormányokat, hogy működjenek együtt az új amerikai kormányzattal, tegyék meg ezt a fontos lépést, mivel így elősegíthetik a guantanámói fogolytáborok mielőbbi bezárását.

„Egyszerűen azért kell megoldást találnunk annak az 50 embernek a sorsára, akik Guantánamón vannak bebörtönözve, mert nekik nincs hová menniük,” mondta Emi MacLean, az Alkotmányos Jogok Központja ügyvédje.

„Az Egyesült Államok kormánya már kétszer próbálta hazaküldeni Líbiába az ügyfelünket, Abdul Raouf Al Qassimot, annak ellenére, hogy elég nagy a valószínűsége, hogy Qassimot megkínozzák vagy bebörtönzik, ha hazatér. A férfi élete egy másik ország humanitárius gesztusán múlik, azon, hogy valaki kinyitja-e a kapuit neki.”

„Úgy tűnik, hogy mindenki egyetért Guantánamo bezárásával, valamint az újonnan elnöknek választott Obama azt nyilatkozta, hogy be fogja zárni,” mondta Daniel Gorevan, az Amnesty International „Igazsággal a Terror Ellen” kampányánkoordinátora. „Nyilvánvaló, hogy ebben más kormányok tudnának segíteni, azzal, hogy felajánlják védelmüket azoknak, akik nem térhetnek vissza saját hazájukba. Ennek kettős hatása lehet: véget vethet az emberi jogaikban korlátozott, jogtalanul fogvatartottak megpróbáltatásainak, és véget vethet a nemzetközi emberi jogi botránynak, mely maga Guantánamo.”

"Ez egy kulcsfontosságú lehetőség az Atlanti-óceán mindkét oldalán, ugyanis így átléphetnek a „terror elleni háborúban” elkövetett elhibázott tetteken: a kiszolgáltatottságon, a titkos fogva tartásokon, és a kínzásokon," nyilatkozta Cori Crider, a Reprieve ügyvédje. "Az újonnan elnökké választott Obama azt nyilatkozta, hogy be fogja zárni Guantánamót. A kérdés csak az, hogy mikor és hogyan teszi ezt meg. A Reprieve egyik védencét visszaküldték Tunéziába, ahol elkábították, megverték illetve megfenyegették a felesége és a lánya megerőszakolásával. Egy másik védenc még most is azért harcol, hogy Guantánamón maradhasson, mert Tunézia azzal fenyegette meg, hogy „egy vízzel teli hordóban fogják megkínozni”. Az Egyesült Államok határozottan vissza akarja őt küldeni. Európa küldhet egy határozott üzenetet, mely elér Obamához is, és ezzel is egy biztonságos alternatívát nyújthatnak ezeknek az embereknek."

"Az új elnök, Obama elkötelezte magát Guantánamo bezárása mellett, de ehhez szüksége lesz Európa segítségére is," nyilatkozta Joanne Mariner, a Human Rights Watch Terrorizmus és Ellenterrorizmussal foglalkozó igazgatója.

"Az Emberi Jogi Ligák Nemzetközi Szövetsége (FIDH) és a Központ az Alkotmányos Jogokért (CCR) mobilizálta az Európai Parlament 77 tagját, akik egy közös felhívást intéztek az EU tagországainak a guantanamói foglyok áttelepítéséről. Mivel az EU az Egyesült Államok fontos stratégiai partnere, ezért segíteni kell az amerikai kormányzatnak az emberek áttelepítését," nyilatkozta Souhayr Belhassen, a FIDH elnöke.

Háttér
Elsődlegesen az USA felelőssége, hogy megoldást találjon a Guantánamón fogvatartottak helyzetére, mivel az USA volt az, aki a fogva tartási intézetbe vitte őket, és aki még mindig jogtalanul tartja ott őket elzárva. Amennyiben az USA nem tervezi a vádemelést hivatalos, amerikai bíróságon, és saját hazájukba sem engedheti vissza a foglyokat, akkor azonnal elő kell állniuk egy olyan lehetőséggel, miszerint szabadon engedi őket az USA-ban.

Világos, hogy az európai és más kormányok is fontos szerepet játszhatnak, és játszaniuk is kell a rabok humanitárius védelmének biztosításában, mégpedig azért, hogy az évekig tartó szenvedés után egy olyan biztonságos helyet nyújtsanak nekik, ahol önállóan boldogulhatnak. Az európai kormányok közreműködésének fontos szerepe lesz a jelen probléma megoldásában – egy megoldásban, ami fontos Guantánamo bezárásának nemzetközi célkitűzésében.

A Guantánamón jelenleg is elzárt kb. 50 foglyot nem lehet jogszerűen visszaküldeni hazájukba, mert ott olyan jogsértésekkel néznének szembe, mint a kínzás vagy más jogszerűtlen bánásmód. Ők olyan országokból származnak, mint például Kína, Líbia, Oroszország, Tunézia vagy Üzbegisztán.

Egy Berlinben tartott, zártkörű kétnapos stratégiai workshop eredményeként az emberi jogi csoportok megtették a felhívásokat. Ezen a workshopon olyan civil szervezetek és más nemzetközi szereplők vettek részt, akik aktívan fellépnek a humanitárius védelemért.

Nemzetközi szereplők támogatásának nyilatkozata

"Ezeket az erőfeszítéseket meg kell újítani az európai kormányokkal és az Egyesült Államok kormányával együtt. A kormányok most azon dolgoznak, hogy hogyan is lehetne Guantánamót bezárni, valamint hogyan lehet védelmet nyújtani azoknak, akiket nem lehet biztonságban visszaküldeni saját hazájukba. Az emberi jogi civil szervezetek erőfeszítései a legjobbkor jönnek, mert így tudjuk majd a legpozitívabban felhasználni a következő hónapokat"- Anne-Marie Lizin, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (OSCE) Parlamentáris Gyűlésének, Guantanamó-val foglalkozó különleges képviselője, és az OSCE Parlamentáris Gyűlésének alelnöke.

"Azért sürgetem az európai kormányokat, hogy nyissák meg határaikat azon kevés ember előtt, akiknek üldöztetéstől vagy kínzástól kell tartaniuk, ha hazatérnek saját országukba. Ez a segítség nagy fontossággal bír a Guantanamo-i öböl azonnali bezárásának nyomatékosításában is."- nyilatkozta Thomas Hammerberg, az Európa Tanács Ember Jogi Biztosa.