A miniszterelnök, illetve bármely politikus jelenléte azt eredményezheti, hogy a civil kezdeményezés politikai célkitűzésekkel mosódik össze, mely a demonstrációt alapvető céljaiban lehetetlenítené el.

A Tarka Magyar! civil kezdeményezés, mely az erőszak és kirekesztés ellen száll síkra. A demonstráción éppen ezért nem kívánatos semmilyen politikus jelenléte. Az Amnesty International kéri a politikai pártok vezetőit, hogy amennyiben támogatni akarják a kezdeményezés célját, azt mindennapi tevékenységükkel bizonyítsák, és a civilek megmozdulásától maradjanak távol. Az Amnesty International politikától független szervezet, és kiemelten fontos számára a civil értékek és a politikai célkitűzések elhatárolása.

Kiegészítés
2008.10.03.

Az AI Magyarorszag fenti, kedden kiadott önalló sajtóközleménye a szervezet politikai függetlenségét kívánja hangsúlyozni. Az AI a miniszterelnök keddi bejelentésére reagálva minden politikushoz szól.