„Az Amnesty International üdvözli, hogy a nemsokára hivatalba lépő elnök megerősítette, szándékában áll bezárni Guantanamót, és garantálja, hogy az USA nem alkalmaz többé kínzási módszereket. Szorgalmazzuk, hogy erősítse meg a kezdeményezést januári hivatalba lépése után, és helyezze előtérbe az USA által elkövetett törvénytelen fogva tartás és vallatás megszüntetését” – mondta Rob Freer, az Amnesty International Amerika-kutatója.

Szorgalmazzuk, hogy az újonnan elnöknek választott Obama váltsa szavait tettekké elnökségének első 100 napjában, és demonstrálja szándékát, hogy az USA teljesíti nemzetközi kötelezettségeit, amelybe beletartozik a kínzást és más embertelen bánásmódot tiltó közigazgatási rendelet aláírása, a nemzetközi jog értelmezése alapján.

„George W. Bush elnök is azt nyilatkozta, hogy az USA nem alkalmaz a jövőben kínzást, de a "waterboarding" (szimulált vízbefojtás) és más „nyomást gyakorló vallató technikák” alkalmazása a titkos CIA börtönökben, továbbá az Afganisztánban, Irakban és Guantanamóban fogvatartottak kínzása és az egyéb, embertelen bánásmódok alkalmazása más képet mutattak. Arról a szomorú és nyugtalanító tényről tesznek tanúbizonyságot, hogy az Egyesült Államok engedélyezi és törvényesnek tartja a kínzás és más törvénytelen gyakorlatok használatát a nemzet biztonságának nevében” – mondta Rob Freer.

Az Amnesty International ezenkívül felszólítja a hamarosan hivatalba lépő elnököt, hogy támogassa egy független bizottság létrehozását, amely az USA összes „terrorellenes” fogva tartási és vallatási technikáját vizsgálja és gondoskodik az erre vonatkozó emberi jogi sérelmek teljes felelősségre vonásról.

A szervezet levelében felhívja az elnöknek választott Obama figyelmét, hogy Guantanamo bezárásának biztosítása, a kínzások és más embertelen bánásmódok leállítása, és egy vizsgálóbizottság létrehozása a hivatalában töltött első 100 napjának különleges figyelmet igénylő feladatai között kell, hogy szerepeljen.

Az Amnesty International Obama elnöknek szóló levelének másolata a következő címen érhető el: