Az Amnesty International szerint csütörtökön hatalmas előrelépés várható több millió olyan ember életében, akiknek mindennapjait az alulszabályozott globális fegyverkereskedelem dúlja fel. Amint a történelmi jelentőségű Fegyverkereskedelmi Szerződéshez (ATT = Arms Trade Treaty) szükséges 50 ratifikáció összegyűlik, azonnal elindul egy 90 napos visszaszámlálás, melynek leteltével a szerződés hatályba lép.

© AFP/Getty ImagesAz 50. ország ratifikációjával megvalósul a kulcsfontosságú Fegyverkereskedelmi Szerződés

Argentína, a Bahamák, Csehország, Portugália, Saint Lucia, Szenegál és Uruguay lesznek várhatóan az utolsó államok, amelyek ünnepélyesen ratifikálni fogják a szerződést New Yorkban, ENSZ-ben. Az ATT a jelenlegi állás szerint 2014. december 25-én válik a nemzetközi jog elfogadott normájává, és kötelező érvényű lesz minden olyan ország számára, amely ratifikálta.

„Mérföldkőhöz érkeztünk abban a harcban, amit azért vívunk, hogy véget vessünk a fegyverek felelőtlen áramlása miatt okozott emberi szenvedéseknek. Ennek az évnek a végén sziklaszilárd globális törvényekkel a kezünkben képesek leszünk meggátolni, hogy a fegyverek eljussanak mindazokhoz, akik megsértik az emberi jogokat.” – nyilatkozta Salil Shetty, az Amnesty International főtitkára. „Ez a figyelemreméltó előrelépés nem valósulhatott volna meg annak a több mint egy millió embernek a támogatása nélkül, akik segítettek nyomást gyakorolni a kormányokra és kimondták, hogy „ami sok, az sok, az atrocitásokhoz és visszaélésekhez használt fegyverszállításnak véget kell vetni”. Azonban a kampány itt nem ér véget: minden államnak sürgősen el kell köteleznie magát a Fegyverkereskedelmi Szerződés mellett”.

Az Amnesty International már az 1990-es évek közepétől szakadatlanul lobbizott és kampányolt a Fegyverkereskedelmi Szerződés mellett. Évente átlagosan legalább fél millió ember hal meg és emberek további milliói sebesülnek meg, éri őket erőszak és kényszerülnek elhagyni otthonaikat az alulszabályozott fegyverkereskedelmi szabályozások következtében.

Az ATT számtalan olyan szabályt tartalmaz, amelyek megakadályozzák a fegyverek áramlását olyan országokba, ahol köztudott, hogy emberirtás, emberiség elleni bűncselekmények, háborús bűntettek vagy más súlyos emberi jogsértés kellékei lennének.

A világ 10 legnagyobb fegyver exportőre közül már öt ország – Franciaország, Németország, Olaszország, Spanyolország és az Egyesült Királyság – ratifikálta az ATT-t. Az USA még nem ratifikálta, de már aláírta a szerződést. Több nagy fegyvergyártó is, mint például Kína, Kanada, Izrael és Oroszország ellenezte a ratifikálást.

„Ha a politikai vezetők komolyan véget akarnak vetni a fegyverek áramlásának, amely az emberiség elleni bűncselekmények, háborús bűntettek és a folytonos fegyveres erőszak kellékeit biztosítja, megfosztván ezáltal az embereket emberi jogaiktól, akkor a kormányoknak csatlakozniuk kell a Fegyverkereskedelmi Szerződéshez, és el kell kezdeniük annak hatékony végrehajtását. Nincs helye tétlenségnek vagy kétértelmű beszédnek, amikor erről az életmentő szerződésről beszélünk” – hangsúlyozta Salil Shetty.

Háttér

Az Amnesty International már a korai 1990-es évektől kezdve kampányolt más civil partnerekkel együtt egy szilárd, jogilag kötelező érvényű, globális törvénykezésért a nemzetköz fegyverszállításról, hogy megfékezzék a hagyományos fegyverek és lőszerek áramlását, amelyek az atrocitások és emberi jogsértések eszközei lehetnek. A világon több mint egymillió ember követeli a kormányoktól, hogy fogadjanak el egy erős Fegyverkereskedelmi Szerződést az emberi életek védelme érdekében.

2013. április 2-án az ENSZ Közgyűlésében összesen 155 állam szavazott az ATT elfogadásáról és azóta 118 állam írta alá a szerződést, jelezve ezzel hajlandóságát, hogy a nemzeti törvényhozás részévé tegye a szabályozást. Bár 42 olyan állam, mely tavaly még támogatta a szerződés elfogadását, egyelőre még nem írta alá azt, de a nemzetközi lendület egyre erősebb, hogy megvalósulhasson a szerződés.

Az Amnesty International továbbra is dokumentálja és napvilágra hozza a felelőtlen fegyverszállítások eseteit, amelyek súlyos visszaéléseket tesznek lehetővé. Példáként említhetünk egy hatalmas fegyverszállítmányt, mely Kína küldött Dél-Szudánba, ahol az emberek szörnyű tetteket követtek el a fegyveres konfliktus mindkét oldalán; továbbá mostanában fegyverszállítmányok érkeztek Egyiptomba az USA-ból, Ciprusról, Csehországból, Szlovákiából és Törökországból annak ellenére, hogy azokkal a fegyverekkel az egyiptomi biztonsági erők nagy eséllyel komoly emberi jogsértéseket fognak elkövetni.