Az európai vezetőknek többet kell tenniük azért, hogy biztonságos és törvényes utakon juthassanak nemzetközi védelemhez az arra rászoruló menekültek és migránsok az Európai Unióban – közölte az Amnesty International egy Olaszországba tartó hajó Líbia partjainál való elsüllyedésére reagálva, amelyen feltehetően sokan életüket vesztették.

© GIUSEPPE LAMI/ANSA/CorbisMenekülteket szállító hajó

Szégyenletes az EU tagállamainak reakciója a közel-keleti és észak-afrikai menekültválságra” - nyilatkozta John Dalhuisen, az Amensty International európai és közép-ázsiai programjának igazgatója. „A Földközi-tenger áldozatainak egyre növekvő száma az EU bevándorlási- és menekültpolitikájának kudarcát mutatja. Az európai vezetők minden áron Európán kívül akarják tartani a menekülteket, ami egyre kétségbeesettebb határátkelési kísérletekhez és egyre veszélyesebb útvonalak használatához vezet.”

Az európai országok nevetségesen alacsony számú áttelepítést tesznek lehetővé a szíriaihoz hasonló konfliktusok menekültjei számára. A befogadott menekültek számának jelentős növelése életmentő lenne, és lecsökkenthetné az életveszélyes határátkelésre vállalkozók számát.”

Az EU vezetői nem hajlandóak biztonságos és törvényes útvonalakat nyitni a menekülteknek és migránsoknak Európába. Amíg a hozzáállásuk meg nem változik, addig egyre többen fognak a tengerbe fulladni.”

A líbiai tengerészet jelentése szerint 36 embert menekítettek ki egy feltehetőleg 250 menekültet szállító hajóról, ami vasárnap éjjel Tripolitól keletre, Tajoura közelében süllyedt el.

Jelentések szerint az elmúlt napokban több száz áldozata volt két további földközi-tengeri balesetnek.

A UNHCR szerint csak idén eddig több mint 2500 ember fulladt a tengerbe vagy tűnt el az Európába tartó tengeri átkelés közben.

Líbia az Európába tartó menekültek elsődleges kiindulópontja. A folyamatosan romló biztonsági helyzet és a milíciák közötti gyakori fegyveres összecsapások miatt egyre több menekült és migráns igyekszik elhagyni az országot.

Az Amnesty International felszólítja az EU vezetőit, hogy nyissanak a menekültek számára biztonságos és törvényes utakat Európába, például az áttelepítések, humanitárius befogadó programok és a családegyesítés megkönnyítése által.

Az Amnesty International a hónap végén publikálja a Líbia és Olaszország közötti életveszélyes tengeri átkelőkről szóló jelentését.