Megdöbbentő videó látott napvilágot Kelet-Líbiából, amelyen egy futballstadionban fegyveresek végeznek ki egy embert; ez is azt jelzi, a líbiai hatóságok képtelenek voltak megakadályozni, hogy az ország egyes részein eluralkodjon az erőszak és a törvénytelenség – nyilatkozta ma az Amnesty International.

Líbiai kivégzésA Mohamed Ahmed Mohamed kivégzéséről készült videót a YouTube-on tették közzé.

A közösségi oldalakon terjedő amatőr videón vélhetőleg egy egyiptomi férfi kivégzése látható, amelyet az Iszlám Ifjúsági Szúra Tanács nevű fegyveres szervezet hajtott végre a dél-líbiai Derna városában.

Ebben a törvénytelen gyilkosságban ölt testet azoknak a hétköznapi líbiai polgároknak a legnagyobb félelme, akik az ország egyes részein a könyörtelen fegyveresek és egy tehetetlen állam között rekedtek.” – nyilatkozta Hassiba Hadj Sahraoui, az Amnesty International közel-keleti és észak-afrikai igazgatóhelyettese. „Az ehhez hasonló bűntények csak további emberi jogsértésekhez vezetnek Dernában, ahol a lakosság nem tud segítségért folyamodni az állami szervekhez, így tehát igazságszolgáltatásra és hatékony védelemre sem számíthat.”

A líbiai hatóságoknak a nemzetközi közösség támogatásával azonnal fel kell lépnie a folyamatos törvényszegések és rendbontások ellen, amelyek Kadhafi ezredes uralkodásának vége óta Dernában és másutt elszaporodtak.”

Az online terjedő videón az egyiptomi Mohamed Ahmed Mohamed látható, amint bekötött szemmel a futballpályára viszik egy kisteherautóban. Maszkot viselő, puskával felfegyverzett emberek egy hordágyon térdre kényszerítik.

A meggyilkolása előtt felolvasott vádirat szerint a férfit a líbiai Khalid al-Dirsi meggyilkolásával vádolják. A vádirat szerint a vádlott beismerte az Iszlám Ifjúsági Szúra Tanács hatáskörébe tartozó Törvényes Bizottság a Konfliktusok Megoldásáért nevű testület előtt, hogy gyilkosságot és rablást követett el.

A bizottság halálbüntetésre ítélte a vádlottat, amelyet csak akkor vonnának vissza, ha az áldozat családja megbocsátana a vádlottnak. A videóból azonban kitűnik, hogy az áldozat családja erre nem hajlandó.

Ezután egy hétköznapi ruhát viselő, maszk nélküli embernek – aki vélhetően Khalid al-Dirsi testvére – pisztolyt adnak a kezébe. Látni lehet, amint hátulról fejbe vagy tarkón lövi Mohamed Ahmed Mohamedet.

Az Amnesty International több közösségi médiában közzétett fényképeket is megvizsgált, amelyeken hatalmas tömeg látható, akik a stadion lelátójáról nézték végig a kivégzést.

Az Amnesty International forrásai megerősítették, hogy a gyilkosság ténylegesen megtörtént augusztus 19-én, Derna külvárosában.

Ez egy törvénytelen, kegyetlen bosszú volt, nem igazságszolgáltatás.” – jelentette ki Hassiba Hadj Sahraoui. „A líbiai hatóságoknak minden tőlük telhetőt meg kell tenniük, hogy visszaállítsák az állami intézmények és törvények tekintélyét Dernában és országszerte.”

Az állam a 2011-es konfliktusok óta képtelen visszaszerezni Derna felett az irányítást. Azóta nincs rendőri vagy katonai felügyelet a térségben, a Dernai Fellebbviteli Bíróság munkáját pedig 2013 júniusában felfüggesztették, miután a bírók számtalan fenyegetést kaptak fegyveresektől, akik végül az egyik rangidős bírót meg is gyilkolták. Az igazságszolgáltatás dolgozói megtagadták munkájuk folytatását mindaddig, amíg az állam megfelelő védelmet és biztonságot nem tud biztosítani számukra. Ez azóta sem valósult meg.

A közbiztonságban keletkezett vákuumot kihasználva megjelentek különféle fegyveres szervezetek, köztük az Ansar al-Sharia is, amely gyakorlatilag az egész várost irányítása alatt tartja.

Az elmúlt két évben biztonsági tisztviselők, politikusok, vallási vezetők és bírók is áldozatul estek a dernai erőszaknak. Ezeknek az ügyeknek a teljes kivizsgálása még várat magára.

Számos iszlamista fegyveres szervezet felhasználta a törvényesség összeomlását arra, hogy kiterjessze saját hatalmát, vélhetően azért, hogy az iszlám szerinti törvénykezést (saria) saját értelmezésük szerint ültethessék át a gyakorlatba.

A videón látotthoz hasonló kivégzésszerű gyilkosságok aláássák az emberiesség alapvető értékrendjét, amelyet a nemzetközi emberi jogi normák hivatottak védeni.