Az izmiri bíróság pár perccel ezelőtt úgy döntött., hogy Taner Kilic emberi jogi ügyvédnek és az Amnesty International Törökország tiszteletbeli elnökének továbbra is előzetes letartóztatásban kell maradnia.

Megszakad a szívünk, hogy a munkatársunknak továbbra is rácsok mögött kell maradnia. Ez az igazságszolgáltatás megcsúfolása. Taner több mint egy éve van távol a családjától anélkül, hogy a lehető legapróbb bizonyíték alátámasztaná a bűnösségét. Fogvatartásának meghosszabbítása ellentmond a józan észnek.” - mondta Salil Shetty, az Amnesty International főtitkára.

A hónap elején végérvényesen eldőlt, hogy az ügyészségnek nincs semmi a kezében, miután végre elkészült a rendőrségi jelentés. A vizsgálat egyértelműen igazolta, hogy Taner telefonjára soha nem töltötték le a titkosított üzenetküldésre való ByLock applikációt. Ma reggel egy másik, a bíróságnak eljuttatott rendőri jelentés ugyanerre a következtetésre jutott.”

Nincs ellene semmilyen bizonyíték, ezért azonnal és feltétel nélkül szabadon kellett volna engedni. De ahelyett, hogy azt ünnepelnénk, hogy végre ismét a feleségével és a lányaival lehet, Tanert ismét visszavitték abba a túlzsúfolt cellába, ahol több min egy éve él.”

Taner ügye tökéletes példája, hogy mi zajlik Törökországban napjainkban. Sok jogvédőt vettek már őrizetbe vagy él a letartóztatástól való állandó félelemben. Tovább küzdünk Taner szabadságáért, az Isztambuli Tízek igazságáért és minden jogellenesen bebörtönzött emberért Törökországban.”

A következő tárgyalás november 7-én lesz.