Egyre több migránst és menekültet fognak el a tengeren a líbiai partiőrség emberei. Csak az elmúlt két hónap során legalább 2600 embert vittek vissza és zártak be azokba a nyomorúságos idegenrendészeti központokba, ahol rendszeresen kínozzák és kizsákmányolják őket.

Az Amnesty International szerint az európai kormányok bűnrészesek a menekültek és migránsok ellen elkövetett jogsértésekben, mivel aktívan támogatják a líbiai hatóságokat, hogy minél több embert fogjanak el és szállítsanak vissza a líbiai börtönökbe.

Az EU szemet huny a szenvedésük felett, amikor a kegyetlen bevándorlási politikája keretében kiszervezi a határvédelmi feladatokat Líbiának.” - mondta Heba Morayef, az Amnesty International közel-keleti és észak-afrikai igazgatója.

Az európai vezetők nem sajnálják a fáradtságot, hogy támogatást nyújtsanak a líbiai hatóságoknak abban, hogy minél több embert fogjanak el a tengeren. Ezzel egyenesen visszaküldik őket azokba az idegenrendészeti fogdákba, amelyek hírhedtek a kínzásokról és más jogsértésekről. Senkit sem lenne szabad visszaküldeni Líbiába.”

Jelenleg legkevesebb 7000 menekült és migráns senyved ezekben a táborokban, ahol a brutális jogsértések mellett gyakran vizet és élelmet is alig kapnak. A líbiai hatóságok szerint márciusban „csak” 4400 ember volt őrizetben, vagyis számuk rohamosan nő.

Az EU-nak véget kell vetnie annak a gyakorlatnak, hogy a líbiai partiőrséget használja pandúrnak, és arra kell törekednie, hogy a börtönöket bezárassa, a menekülteket áttelepítse Európába és elérje, hogy az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) minél több emberen segíthessen Líbiában.” - mondta Heba Morayef.

2016 vége óta az EU tagállamai – elsősorban Olaszország – több olyan intézkedést vezetett be, amellyel igyekeztek lezárni a Líbiából induló, a Földközi-tenger középső részén át tartó migrációs útvonalat. Ennek keretében megnövelték a líbiai partiőrség kapacitásait, hogy minél több menekültet és migránst foghassanak el és szállíthassanak vissza.

Olaszország és más európai országok felszereléseket, köztük legalább négy motorcsónakot, kiképzést és más típusú támogatást is nyújtottak a partiőrségnek. 2018 elején az olasz partiőrség elkezdte kiszervezni a Líbiához közeli nemzetközi vizeken a tengeri mentések koordinációját a partiőrségnek, ami csak az olasz hadihajók és a Líbiában állomásozó személyzet segítségével volt lehetséges.

Csak 2018 áprilisában a partiőrség 1485 nőt, férfit és gyereket fogott el a tengeren és szállított vissza Líbiába, vagyis velük együtt az év első négy hónapjában elfogottak száma már közel 5000 a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) szerint.

Miután elfogják őket, a menekülteket és migránsokat a líbiai illegális migráció elleni ügyosztály (DCIM) által vezetett táborokba viszik. Ezekben a táborokban az embereket önkényesen, határozatlan ideig tartják fogva, és olyan jogsértéseknek esnek áldozatul mint a kínzás vagy a nemi erőszak, ahogy azt az Amnesty International 2017 decemberi jelentése is bemutatja.

Az Amnesty kutatói által megkérdezettek kínzásról, kényszermunkáról, kizsákmányolásról és kivégzésekről számoltak be, amelyeket a líbiai hatóságok, a csempészek és fegyveres csoportok követnek el.

2018 májusában az Orvosok Határok Nélkül egy közleményben számolt be a 800 embert fogva tartó, elképesztően túlzsúfolt Zuwara város melletti táborról. A civil szervezet szerint az ott fogvatartottak nem jutottak vízhez és élelemhez, és olyan szűkös helyeken tartották őket, ahol szinte arra sem volt helyük, hogy lefeküdjenek.

Az EU-nak és a tagállamoknak azonnal felül kell vizsgálniuk az együttműködéseiket Líbiával, és csak akkor nyújtsanak pénzügyi vagy más támogatást számára, ha a hatóságok betartják az emberi jogi előírásokat. Első lépésként azonnal szabadon kell engedni a fogvatartottakat, és véget kell vetni a menekültek és migránsok automatikus bebörtönzésének.” - mondta Heba Morayef.

Továbbá minden migránsnak és menekültnek védelmet és segítséget kell nyújtani, amíg Líbiában tartózkodik.

A líbiai hatóságoknak tárgyalniuk kell az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságával, és a el kell fogadniuk egy egyetértési megállapodást, amely elismeri a szervezet líbiai tevékenységét és lehetővé teszi, hogy teljes jogkörükben eljárhassanak az országban.

Az uniós országoknak növelniük kell az áttelepítendő emberek számát, hogy ezzel is garanciát és védelmet nyújtsanak a Líbiában lévő menekülteknek.

Háttér

A legfrissebb adatok szerint egyre több ember van idegenrendészeti őrizetben Líbiában, dacára annak, hogy 2017 októberében az IOM humanitárius célú evakuálásai után jelentősen csökkent a fogvatartottak száma.

Csak idén az IOM 5620 embert mentett ki Líbiából az „önkéntes” visszaküldési programjuk keretében, amely lehetővé tette, hogy az emberek az idegenrendészeti börtönökből visszamenjenek a szülőföldjükre. Miközben a program sokak életét megmentheti, sok nemzetközi védelemre szoruló embert arra kényszeríthet, hogy visszatérjen az otthonába, ahol súlyos jogsértések áldozata lehet.