A sportoló és aktivista Colin Kaepernick kapta 2018-ban a szervezet legmagasabb rangú elismerését, a Lelkiismeret Nagykövete Díjat. A kitüntetést szombaton vette át Amszterdamban az Amnesty International holland szekciójának 50. születésnapján. Colin korábbi csapattársa, a szintén profi focista Eric Reid adta át díjat.

A Lelkiismeret Nagykövete Díjat a kivételes bátorságú aktivisták kapják, olyan emberek, mint Colin Kaepernick. Colin sportoló, aki felemelte szavát a faji diszkrimináció ellen.” - méltatta a díjazottat Salil Shetty, az Amnesty International főtitkára.

Mint minden korábbi díjazottunk, Colin is úgy döntött, hogy nem marad csendben a jogsértések láttán, dacára annak, hogy ez milyen veszélyeket jelent a karrierjére és a magánéletére. Amikor ismert emberek állnak ki fontos ügyek mellett, az megerősíti a többiek küzdelmét is az igazságtalanságok ellen. Colin kiállása azért is rendkívüli, mert elképesztő gyűlöletet kapott viszonzásul a hatalomban lévőktől.”

A 2016-as amerikai futball-bajnokság előszezonjában Colin Kaepernick letérdelt az amerikai himnusz alatt, hogy felhívja hazája figyelmét arra, hogy a rendőrök rengeteg afro-amerikai állampolgárt ölnek meg az intézkedéseik során. A bátor lépés egy mozgalmat indított, amely egyenes folytatása a polgárjogi mozgalom erőszakmentes ellenállásának.

A mozgalom nagyon komoly vitákat indított el az országon belül a tiltakozás és a szólásszabadság határairól. Colin Kaepernick folytatta, amit elkezdett: minden létező fórumon emlékeztette az embereket azokra az igazságtalanságokra, amelyek miatt letérdelt. Alapítványa, a Colin Kaepernick Foundation az elnyomás ellen küzd az egész világon az oktatás és az aktivizmus erősítésével, köztük egy ingyenes „Know Your Rights” (Ismerd meg a jogaidat) elnevezésű kampánnyal, amelyenk célja a fiatalok emberi jogi oktatása.

Köszönöm az Amnesty Internationalnek a Lelkiismeret Nagykövete díjat. De a valójában ez a díj ugyanennyire azokat is megilleti, akik a világ minden táján küzdenek a rendőri erőszak áldozatainak jogaiért, a rendőrség által alkalmazott elnyomó és túlzott erőszak ellen. Malcolm X mondta, hogy „bárkihez csatlakozom – nem érdekel, hogy milyen színű a bőröd – amíg meg akarod változtatni a világon uralkodó nyomorúságos körülményeket”. Itt vagyok, hogy együtt küzdjünk a rendőri erőszak ellen.” - mondta Colin Kaepernick.

A térdhajtás egyrészt a fizikai szimbóluma azoknak a kihívásoknak, amelyeket azoknak kell átélniük, akiket kizárnak a mindenkit megillető szabadságból és egyenlőségből, másrészt az én erkölcsi álláspontomnak és a minden ember iránt érzett szeretetemnek is a jele.”

A Lelkiismeret Nagykövete Díj az Amnesty International legmagasabb rangú elismerése, olyan emberek kapják, akik a saját életükön keresztül mutatják meg másoknak az emberi jogok fontosságát.

Colin Kaepernick és Salil Shetty