Egyre több ember ellen indítanak eljárást a drákói szigorúságú spanyol terrorizmus elleni törvény alapján, amely bünteti “a terrorizmus dicsőítését” illetve “a terrorizmus áldozatainak megszégyenítését”. Az eljárásokat arra használják a hatóságok, hogy felszámolják a véleménynyilvánítás szabadságát - derül ki az Amnesty International legújabb jelentéséből.

JELENTÉS

A Posztolj...ha mersz című jelentés bemutatja, hogy teljesen átlagos közösségi média felhasználók, zenészek, újságírók, sőt bábjátékosok ellen indítottak eljárásokat nemzetbiztonsági érdekekre hivatkozva. Ez olyan környezetet teremtett, amelyben az emberek egyre jobban félnek elmondani a véleményüket vagy félreérthető vicceket mesélni.

Rappereket küldenek börtönbe a dalszövegeik miatt és be akarják tiltani a szatírikus politikai üzeneteket a tüntetéseken, ez mutatja, hogy mennyire összezsugorodott a szólásszabadság Spanyolországban.” - mondta Esteban Beltrán, az Amnesty International Spanyolország igazgatója.

Nem szabadna eljárásokat indítani pusztán azért, mert valaki mondott vagy twittelt valamit, esetleg énekelt valamiről, még akkor sem, ha az ízléstelen vagy sokkoló. A homályos és tágan értelmezhető spanyol törvény korlátozza a szólásszabadságot, és komoly csapást mér a művészeti szabadságra.”

A spanyol büntető törvénykönyv 578. szakasza alapján akiket azzal vádolnak, hogy “a terrorizmust dicsőítették” vagy “megszégyenítették a terrorizmus áldozatait vagy hozzátartozóikat” - nem számít, hogy ezek a megfogalmazások mennyire homályosak – pénzbüntetést, foglalkozástól eltiltást vagy akár börtönt is kaphatnak. 2011-ben még csak három, 2017-ben már harminckilenc embert vádoltak meg, az elmúlt két év alatt pedig közel hetven embert ítéltek el.

A rendőrség 'Pók hadművelet' fedőnevű összehangolt akciósorozatában vagy húsz embert tartóztattak le, mert közösségi média felületeken, elsősorban a Facebookon és Twitteren leírták a véleményüket. Az ügyvéd Arkaitz Terrón azt mesélte, hogy kilenc twitje miatt úgy bántak vele “mint egy terroristával”. Egyik Twitter üzenetében a férfi az 1973-ban az ETA által meggyikolt frankoista miniszter, Luis Carrero Blanco halálán viccelődött. “Terrorizmus dicsőítésével” vádolták meg, később azonban felmentették.

J.C.V. egy év felfüggesztett börtönt kapott tizenhárom twitje miatt. Azt mondta az Amnestynek, hogy “a cél, hogy öncenzúrára kényszerítsék az embereket. Velem ez sikerült nekik.”

A 22 éves diák, Cassandra Vera egy év felfüggesztettet kapott 2017-ben, amiért “megalázta a terrorizmus áldozatait” azzal, hogy szintén a Luis Carrero Blanco elleni merényleten viccelődött. A spanyol miniszterelnököt 44 évvel ezelőtt az ETA egy kocsiba rejtett bombával ölte meg. Carrero Blanco kocsija a robbanástól 20 métert emelkedett a levegőben. “Az ETA-nak nemcsak a hivatali autókkal kapcsolatban rendelkezik szabályokkal, de űrprogramjuk is van.” - írta. Az ítélet miatt elvesztette egyetemi ösztöndíját, és hét évig nem kaphat állást a közszférában.

A Cassandra védelmére kelők között volt Luis Carrero Blanco unokahúga is, aki azt mondta, “félek egy olyan társadalomban élni, ahol a véleménynyilvánításért, legyen az bármennyire sértő, börtön jár”. Nyilatkozatát Cassandra védelmében felhasználták a bíróságon, de semmilyen eredménye nem volt, mivel a törvény a terrorizmus áldozatainak vagy azok hozzátartozóinak véleményétől, meggyőződésétől függetlenül alkalmazandó. A spanyol legfelsőbb bíróság a hónap elején hatályon kívül helyezte az ítéletet.

A terrorfenyegetettség természetesen nagyon is valós, és a nemzetbiztonság védelme érdekében időnként jogos lehet a véleménynyilvánítás szabadságának korlátozása, de a homályos és tág spanyol tényállások elnyomják a művészeti szabadságot. Decemberben a La Insurgencia nevű hiphop csapat tizenkét tagját ítélték el fejenként több mint két év börtönre illetve tiltották el őket a közszférától, mert egy dalszövegükben a GRAPO nevű fegyveres csoportot “dicsőítették”. A zenészek fellebbeztek a döntés elen, azonban nem ők az egyedüli művészek, akik ellen eljárás indult.

Azok az újságírók, akik a 578. szakasz alapján indult eljárásokról írnak szintén áldozatául eshetnek a törvénynek. Egy rendező ellen például azért indult eljárást, mert egy filmjében több olyan embert is megszólaltatott, akiket “terrorizmus dicsőítésével” vádoltak meg.

Bár az 578. szakasz hatályát a párizsi terrortámadásokra és a megnőtt nemzetközi terrorfenyegetettségre hivatkozva 2015-ben kiszélesítették, a legtöbb ügy mégis olyan feloszlott vagy nem működő fegyveres szervezetekkel kapcsolatos, mint az ETA vagy a GRAPO. Az EU terrorizmus elleni irányelvét, amely sajnos tartalmazza a “dicsőítést” mint a véleménynyilvánítás korlátozásának lehetséges okát, 2018 szeptemberétől fogják az európai országok alkalmazni. A Spanyolországból kapott lecke éppen az, hogy az olyan homályosan meghatározott bűncselekmények, mint a “terrorizmus dicsőítése” vagy a “terrorizmus áldozatainak vagy hozzátartozóiknak megszégyenítése” nagyon kormoly veszélyeket rejtenek magukban.

Spanyolország emblematikus része annak az európai trendnek, amely során az egyes országok a nemzetbiztonságot használva ürügyként, az emberi jogok védelmének álcázva korlátozzák azokat.” - mondta Eda Seyhan, az Amnesty International terrorizmus elleni kampányosa.

Rappelni nem bűncselekmény, kitwittelni egy viccet nem terrorizmus, ha valaki pedig bábelőadást tart, ne kerüljön börtönbe. A kormányok inkább biztosítsák a terrorizmus áldozatainak jogait, ahelyett hogy a nevükben felszámolják a szólásszabadságot. A drákói spanyol törvényt vissza kell vonni, és ejteni kell a vádakat azok ellen, akiket békés véleményük kifejezése miatt vontak eljárás alá.”

Háttér

• Márciusban várhatóan a parlament elé terjesztenek egy az 578. szakaszt módosító törvényjavaslatot.
  • A spanyolhoz hasonló törvényjavaslatot nyújtottak be Belgiumban és Hollandiában. Az Amnesty átfogó jelentése a témában.
  • 2011 október 20-án az ETA (Baszkföld és Szabadság) állandó tűzszünetet jelentett be, majd 2017-ben lefegyverezték a csoportot. A GRAPO (Október 1-je Antifasiszta Ellenállási Csoportok) 2007 óta nem aktív.