10 év börtön után tegnap szabadon engedték Teodora del Carment Vásquezt, azt az el salvadori nőt, akit 2008-ban bebörtönöztek miután egészségügyi komplikációk következtében halott gyermeket hozott a világra a munkahelyén 2007-ben. A bíróság abortuszként tekintett a halvaszülésre, ezért Teodorát emberölés miatt 30 év börtönre ítélték.

Azokat a nőket, akik halvaszülnek vagy elvetélnek El Salvadorban, nagyon gyakran abortusszal gyanúsítanak meg, ami a helyi törvények értelmében minden körülmény között illegális. Az ügyészek általában emberölés miatt emelnek vádat, a bíróság pedig akár 50 év börtönre is ítélheti őket.

Az igazságügy minisztérium egy idő után csökkentette Teodora büntetését, de nem helyezték hatályon kívül az ítéletet, és nem voltak hajlandóak az ártatlanságát sem elismerni. Az ügyvédjével beperlik az államot, hogy Teodorát tisztázzák a vádak alól, és kártérítést kapjon a börtönben eltöltött 10 évért.

Teodor szabad, de még legalább 28 másik nőt tartanak fogva hasonló vádak alapján. Jellemzően olyan szegény nőkről van szó, akiknek nincs hozzáférése a megfelelő oktatáshoz, egészségügyi ellátáshoz vagy ügyvédekhez. Az Amnesty 2014-es jelentése rámutatott, hogy ezekben az esetekben gyakran sérül a tisztességes eljáráshoz való jog is.

Az Amnesty International felszólítja az el salvadori hatóságokat, hogy azonnal rendeljenek el moratóriumot az abortusz törvény végrehajtására, ahogyan azt a nőkkel szembeni hátrányos megkülönböztetés felszámolásával foglalkozó ENSZ Bizottság (CEDAW) is ajánlotta már 2017. március 3-án. A Bizottság szerint az abortusz teljes körű dekriminalizálására van szükség, azonnal és feltétel nélkül szabadon kell engedni a bebörtönzött nőket és minden nőnek garantálni kell a biztonságos és legális abortuszhoz való hozzáférést legalább azokban az esetekben, amikor a nők egészsége van komoly veszélyben, ha a terhesség szexuális erőszak vagy vérfertőzés következménye vagy ha a magzatnál az élettel összeegyeztethetetlen rendellenesség áll fenn.

The Times