Az Állami Duma várhatóan ma egy újabb törvényt fogad el, amely tovább korlátozza az országban a sajtó szabadságát. A szabályozás a külfödről támogatást kapó médiumokat külföldi ügynökként bélyegzi meg, és előírja, hogy a külföldi támogatásukkal, a pénzügyeikkel és a munkavállalóikkal kapcsolatos minden részletet be kell jelenteniük.

A lépés nagy valószínűséggel érinteni fogja az olyan nagy hírügynökségek, újságok munkáját mint a BBC, a Deutsche Welle és a Szabad Európa Rádió.

Az alsóházban helyet foglaló minden párt egyetért a törvénnyel, ezért nagy valószínűséggel ma elfogadják azt.

Az új törvény egy újabb szög a már amúgy is haldokló orosz sajtószabadság koporsójában. Az elmúlt években a Kreml fáradhatatlanul dolgozik azon, hogy minden kritikus hangot, jöjjön az Oroszországból vagy külföldről, kizárjon.” - mondta Denis Krivosheev, az Amnesty International európai és közép-ázsiai igazgatóhelyettese.

A független sajtó és munkatársai szinte napi szinten néznek szembe elnyomással, munkájukat komoly kockázatok között végzik. Sokukat üldözték el már a szélesebb nyilvánosságból. Ez a törvény a sajtószabadság korlátozását új szintre emeli.”

A törvény kibővíti az eredetileg civil szervezetekre vonatkozó külföldi ügynök törvény hatályát, amely több elismert szervezetet is arra kényszerített, hogy felhagyjon a munkájával vagy jelentősen szűkítse a tevékenységi körét. Ha ma megszavazzák a törvényt, akkor az vonatkozni fog az Oroszországban működő külföldi sajtóra és azokra az orosz nyelvű médiumokra is, amelyek külföldön működnek.

Ezeknek a médiumoknak a támogatásaikkal, pénzügyeikkel és a munkavállalóikkal kapcsolatos minden részletről be kell számolniuk, és minden nyilvános felületükön (honlap, közösségi média) magukat külföldi ügynökként kell feltüntetniük.

A törvény arra is felhatalmazza a főügyész hivatalát, hogy önkényesen korlátozza a hozzáférést a „nemkívánatosnak” bélyegzett szervezetek honlapjaihoz.

Az orosz hatóságok eddig arra használták a külföldi ügynök kifejezést, hogy megbélyegezzék és elnyomják az ország több tucat elismert civil szervezetét.” - mondta Denis Krivosheev.

Most sajnos nagyon úgy tűnik, hogy ez a sors vár az orosz sajtó azon részére is, akik még a külföldit támogatások segítségével próbálják megőrizni a függetlenségüket.”

Háttér

A Duma szerint a lépés egyfajta válaszcsapás, miután az amerikai igazságügyi minisztérium arra kötelezte az orosz kormány által támogatott RT-t, hogy regisztrálja magát külföldi ügynökként. Eredetileg az orosz törvény csak az amerikai hátterű médiumokat érintette volna, de kisvártatva kiterjesztették minden külföldi támogatást kapó médiumra is.