A Civilizációban együttműködő civil szervezetek közös nyilatkozatukban üdvözlik a Momentum Mozgalom kiállását a kormány jogsértő civileket megbélyegző törvénye ellen. Ugyanakkor meggyőződésük, hogy a népszavazás alkalmatlan eszköz a civileket megbélyegző törvény eltörlésére.

A Civilizáció álláspontja a kormány civileket megbélyegző törvényével kapcsolatban végig egyértelmű volt: figyelemfelkeltő akcióikon, közös állásfoglalásaikban és alkotmánybírósági beadványukban is nyilvánvalóvá tették, hogy a törvény jogsértő, amelyet el sem szabadott volna fogadni. Attól függetlenül, hogy a többség támogatja vagy sem a törvényt, az még ugyanúgy jogsértő, tehát elfogadhatatlan marad. Egy alkotmányos demokráciában az alkotmányos jogok megsértéséről nem szabad népszavazást tartani. Ha például arról kezdeményeznének népszavazást, hogy bevezessük-e a rabszolgaságot, amennyiben a többség támogatná ezt, az Országgyűlés köteles lenne azt bevezetni - márpedig ez alapjogokat sértene, hasonlóan a civileket megbélyegző törvényhez.

A Civilizáció szerint annak a kimondását, hogy valami jogsértő-e vagy sem,  nem helyes népszavazás tárgyává tenni, hanem azokat bírói testületekre kell bízni, olyanokra, amelyek elé került már a törvény, illetve amelyek elé a közeljövőben kerülni fog. A Civilizáció néven együttműködő civil szervezetek továbbra is küzdeni fognak a civileket megbélyegző törvény ellen. Olyan jogi eljárásokat eddig is indítottak, amelyek alkalmasak a civileket megbélyegző törvény eltörlésére, és ezután is indítani fognak a strasbourgi Emberi Jogok Európai  Bírósága előtt.

A Civilizációban együttműködő szervezetek ugyan egyetértenek abban a Momentummal, hogy a civileket megbélyegző törvényt el kell törölni, de nem kívánnak részt venni a párt népszavazási kampányában, hanem saját eszközeikkel küzdenek tovább a jogsértő, civileket megbélyegző törvény ellen, miközben folytatják tevékenységüket.

A civil szervezeteknek ugyanis figyelemmel kell lenniük ügyfeleikre, az általuk képviselt és segített emberek érdekeire is - a kampányban való részvétellel pedig éppen azokat tennék ki a legnagyobb veszélynek, akiknek sokszor ezeknek a szervezeteknek a munkája jelenti az egyetlen esélyt az állami mulasztásokkal szemben. A civil szervezetek nem azért jöttek létre, hogy pártpolitikai kampányokban vegyenek részt, hanem azért, hogy a közjóért, a társadalomért tegyenek. Erre kell fordítaniuk korlátozott erőforrásaikat, pártoktól és politikai széljárásoktól függetlenül.

Az Amnesty International Magyarország megjegyzése: Az, hogy szervezetileg az Amnesty nem vesz részt a népszavazási kampányban nem jelenti azt, hogy bárkit befolyásolni szeretnénk a döntésében. A népszavazás egy fontos és teljesen legitim eszköz egy demokratikus országban, ezért mindenki döntsön szabadon és a legjobb meggyőződése szerint arról, hogy támogatja-e a kezdeményezést, és ha lesz népszavazás, akkor részt vesz-e benne.