Két szíriai menekültet küldhetnek vissza Törökországba, miután a legmagasabb szintű görög közigazgatási bíróság ma helyben hagyta a menedékkérelmüket elutasító határozatot. A döntés veszélyes precedenst teremt, amelynek értelmében a jövőben menedékkérőket lehet visszaküldeni az EU-Törökország alku alapján.

JELENTÉS

A görög Államtanács mai döntése egy időben született az Amnesty International új jelentésével (csatolva), amely jogellenes visszaküldéseket dokumentál Törökországból Szíriába. A dokumentum szerint a törökországi menekültek és menedékkérők fokozott veszélynek vannak kitéve a rendkívüli állapot kihirdetése óta, miután egyre gyakrabban küldik vissza őket a származási országukba.

A mai döntés nagyon rossz jövőt fest megannyi a görög szigeteken csapdába esett menedékkérő számára. Az elutasított kérelmű, jelenleg őrizetben lévő szíriai menekültek különösen nagy veszélyben vannak.” - mondta John Dalhuisen, az Amnesty International európai igazgatója.

A döntés egy nagyon egyértelmű elvet vesz semmibe: Görögországnak és az EU-nak nem szabadna egy olyan országba visszaküldenie embereket, amely nem képes a védelmüket hatékonyan garantálni.”

Ha a két menedékkérőt, a 21 éves, ápolónak tanuló Noorit és Afaazt kitoloncolják, akkor ez lesz az első hivatalos eset az EU-Törökország alku életbe lépése óta, hogy Görögország menedékkérőket küld vissza Törökországba azon az alapon, hogy az biztonságos.

A szíriai menekültek ideiglenes védelmet kapnak Törökországban, de nagyon sokan közülük elképesztő szegénységben élnek. Törökország több szíriai menekültet fogadott be, mint bármelyik másik ország, azonban a rendkívüli állapot kihirdetése óta egyre nagyobb eséllyel küldenek vissza embereket olyan országokba, ahol azok erőszaknak, kínzásnak, sőt halálnak vannak kitéve.

Komoly gondok vannak a Törökországba visszatért emberekkel szemben alkalmazott bánásmóddal is. Egy tavaly decemberi kiszivárgott levélben az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága arról írt, hogy nem kaptak szabad hozzáférést azokhoz a táborokhoz, ahova a Görögországból Törökországba visszatért embereket elhelyezték.

Az EU-Törökország alku hatályba lépése óta ma először a görög hatóságok, az egész EU nevében cselekedve tudatosan egy olyan döntést hoztak, amely értelmében két menedékkérőt küldenek vissza egy olyan országba, amely már így is küzd azzal, hogy a lehető legminimálisabb ellátást tudja nyújtani közel három millió menekültnek.” - mondta John Dalhuisen.

“Amíg Törökország nem képes valódi védelmet nyújtani a menekülteknek, az EU országoknak nem szabad senkit visszaküldeniük oda.”