A Világgazdasági Fórum a fiatalok menekültekkel kapcsolatos véleményéről készített közvélemény-kutatást, amelyből az derül ki, hogy az országok vezetői nem értik a fiatal választókat.

FELMÉRÉS

A Global Shapers Annual Survey alapján a 18-35 évesek túlnyomó többsége (72,6%) befogadná a menekülteket az országába, sőt, negyedük (27,3%) a saját otthonába is.

A háborúk és üldözések elől menekülő emberek orra előtt rendszeresen csapják be az ajtót a tehetős országok, mondván nem tudnak rajtuk segíteni. A Világgazdadági Fórum felmérése szerint ezzel a fiatalok nem értenek egyet, és kiábrándítónak tartják a kormányaik szívtelen hozzáállását.” - mondta Salil Shetty, az Amnesty International főtitkára.

Közel két év telt azóta, hogy a világ megismerte Alan Kurdi tragikus fotóját, a legtöbb ország mégsem hajlandó még a saját maga vállalt elégtelen számú áttelepítésre vonatkozó vállalásnak sem eleget tenni. Eközben komoly esély van rá, hogy az idei év során halnak majd meg a legtöbben a Földközi-tengeren. De ennek nem kellene így lennie – túl gyakran a törvények és szabályozások állnak azoknak az elhivatott embereknek az útjába, akik segíteni szeretnének.”

Az Amnesty International tavaly az I Welcome kampánya keretében készített egy felmérést, amely szerint 5-ből 4 ember befogadná a menekülteket az országába. A mostani felmérés szerint a helyzet nem változott.

Arra a kérdésre, hogy mit kellene a kormányoknak tenniük a menekültekkel, a válaszadók több mint fele (55%) mondta azt, hogy „meg kellene próbálniuk munkát adni nekik”. Alig 3,5% volt azon a véleményen, hogy a menekülteket ki kellene toloncolni.

Az amerikai fiatalok 85%-a szeretné befogadni a menekülőket, ez 10%-os növekedés az egy évvel korábbi adathoz képest.

Ebből is látszik, hogy Donald Trump nem mond igazat, amikor a saját menekültellenes elképzeléseit az ország egészének véleményével azonosítja. Fantasztikus látni, hogy mennyi fiatal utasítja el ezt a mérgező retorikát, és teljesen nyilvánvaló, hogy mennyire fontos odafigyelni rájuk.” - mondta Salil Shetty.

Az Amnesty International I Welcome globális kampánya továbbra is igyekszik minél több embert mozgósítani a menekülők védelméért. A kampány részeként az Amnesty és a Sofar Sounds szeptember 20-án a világ több mint 200 városában – köztük Budapesten – tart koncerteket a menekültekért. A Give a Home koncertsorozaton olyan előadók mint Ed Sheeran lépnek fel menekült zenészekkel. A nemzetközi koncertektől eltérően Magyarországon nem lakáskoncertek lesznek, mert szeretnénk, ha minél több ember részesen lehetne az eseménynek. További részletek.

Szeptember 20-án lesz egy éve annak, hogy a New York-i menekültcsúcson a világ vezetői képtelenek voltak felnőni a feladathoz, és drámaian kevés menekült befogadására tettek vállalásokat.