Az ismert szíriai jogvédő családja tegnap jelentette be, hogy kivégezték Bassel Khartabilt.

„Nagyon szomorúak és dühösek vagyunk. Bassel Khartabil örökké a bátorság szimbóluma lesz, aki békésen küzdött a szabadságért a legvéksőkig. Részvétünk Bassel családjának.” - mondta Anna Neistat, az Amnesty International kutatási igazgatója.

„Bassel Khartabil halála újra felidézi a szíriai börtönök mindennapos horrorját. Több tízezer embert tartanak fogva a szíriai kormány börtöneiben, ahol kínzás, kegyetlen embertelen bánásmód és kivégzés vár rájuk. Ezek egészen nyilvánvalóan háborús és emberiesség elleni bűncselekmények.”

Bassel Khartabil családja tegnap jelentette be a férfi halálát, miután megtudták, hogy Basselt még 2015-ben kivégezték egy a damaszkuszi al-qabouni katonai bíróságon tartott titkos “tárgyalás” után. Ezek a bíróságok jól ismertek arról, hogy zárt ajtók mögött, a tisztességes eljáráshoz való jog elemi szabályait sem betartva járnak el.

Basselt 2012 március 15-én tartóztatta le a szíriai katonai hírszerzés, majd nyolc hónapig tartották fogva a világtól elzárva, mielőtt az Adra börtönbe vitték volna át 2012 decemberében. Itt tartották fogva 2015 október 3-ig, amikor sikerült a hollétéről információt eljuttatni a családjához. Ezután egy ismeretlen helyre szállították, sorsa innentől egészen tegnapig ismeretlen volt.

„Felszólítjuk az orosz kormányt, hogy vesse latba a szíriai kormány feletti befolyását, és segítsen véget vetni ennek az őrületnek. Független megfigyelőket kell küldeni a szír börtönökbe, hogy átfogó vizsgálatokat folytassanak le. Több ezer élet múlik ezen.

Háttér

Bassel Khartabil egy szíriai palesztin család gyermeke volt. Szoftverfejlesztő és ismert szólásszabadság-aktivista volt. Letartóztatása előtt az online szólásszabadságért és az információszabadságért küzdött. Munkája elismeréseként több díjat is kapott, köztük 2013-ban az Index on Censorship Digital Freedom Awardot, a Foreign Policy pedig 2012-ben beválogatta a világ 100 legfontosabb gondolkodója közé.

Az Amnesty International korábban kegyetlen, embertelen bánásmódot, kínzást és kivégzéseket dokumentált szíriai börtönökben.

HRW