A lengyel elnök, Andrzej Duda ma bejelentette, hogy megvétóz két olyan ellentmondásos törvényt, amely a kormányzó Jog és Igazságosság Pártjának irányítása alá helyezte volna a bíróságokat.

„Duda elnök döntése a szakadék széléről rántott vissza a lengyel jogállamiságot. A törvények a bíróságokat teljesen a kormány befolyása alá vonták volna, megszüntették volna az igazságszolgáltatás függetlenségét, és veszélybe sodorták volna a tisztességes eljáráshoz való jogot.” - mondta Gauri Van Gulik, az Amnesty International európai igazgatóhelyettese.

„Részben a lengyel emberek közös ellenállásának köszönhető, hogy ez a vészjósló forgatókönyv nem valósult meg. A törvényjavaslatok benyújtása óta több tízezer ember tüntetett az utcákon a szabadságért, Duda elnök váratlan bejelentése a tüntetések győzelme.”

„Miközben nagyon örülünk a mai fejleményeknek, a lengyel bíróságok függetlensége továbbra is aggodalomra ad okot. Felszólítjuk Duda elnököt, hogy vétózza meg azt a harmadik törvényt is, amely lehetőséget adna a kormánynak, hogy kinevezze a bíróságok vezetőit.”

„Tüntetők százai nézhetnek szembe bírósági eljárásokkal, amiért részt vettek a tüntetéseken, ezért is nagyon fontos az igazságszolgáltatás függetlensége. Míg a harmadik törvényt nem vétózza meg az elnök, a tisztességes eljáráshoz való jog veszélyben marad.”

Háttér

A legfelsőbb bíróságról szóló törvényjavaslatot július 18-án tárgyalta először a Szejm, majd a Szenátus július 22-én fogadta el. A törvény csak akkor léphetett volna hatályba, ha az elnök aláírja.

Péntek óta a rendőrség több mint 200 tüntetőt igazoltatott, többeket megbírságoltak, mert elállták az utcákat vagy felmásztak a rendőrségi kordonokra. A többség visszautasította, hogy kifizesse a bírságot, és inkább bíróság elé áll. Az Amnesty International több eljárást is szorosan figyelemmel kísér.

Amnesty International Polska