Napokkal azután, hogy a török hatóságok elrendelték a hat jogvédő előzetes letartóztatását, az Európai Bizottság is csatlakozott Angela Merkelhez és más vezető politikusokhoz, hogy a jogvédők azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátását követelje.

A Bizottság szóvivője ma a jogvédők “azonnali szabadon engedésére” szólította fel Törökországot. Hasonlóan nyilatkozott az Egyesült Államok, Németország, Franciaország, Belgium, Írország és Ausztria is.

A hat jogvédő – köztük az Amnesty International törökországi igazgatójának - börtönbe zárása rákényszerítette a világ vezetőit, hogy megtörjék a korábbi csendet, és végre felemeljék a szavukat az országban dúló emberi jogi válság kapcsán. Korábban nem látott gyorsasággal és egységgel állnak ki az emberi jogokért, most van itt az ideje annak,hogy minden vezető politikus felemelje a szavát.” - mondta John Dalhuisen, az Amnesty International európai igazgatója.

Egyre nő a nemzetközi nyomás Törökországgal szemben, hogy azonnal és feltétel nélkül engedje szabadon a hat embert, és vessen véget az emberi jogok ellen több mint egy éve tartó brutális támadássorozatnak. A véres puccskísérlet elkövetőit bíróság elé kell állítani, ez azonban nem igazolhatja a békés kritikusokkal és ellenzékiekkel való leszámolást.”

Nemzetközi reakciók:

Európai Bizottság: „A {jogvédők} szabadon bocsátását követeljük – 2017. július 20.

Egyesült Államok: “A politikai letartóztatások célja, hogy meg- és elijesszen mindenkit, aki ki mer állni az emberi jogokért Törökországban… Felszólítjuk a török hatóságokat, hogy késlekedés és feltétel nélkül engedjék szabadon Idil Esert és társait.” - 2017. július 18.

Angela Merkel: “Véleményünk szerint ez egy újabb példája annak, amikor ártatlan emberek esnek áldozatul az igazságszolgáltatásnak és végzik börtönben… Szolidárisak vagyunk Peter Steudtnerrel és a többi letartóztatottal… a német kormány minden tőle telhetőt megtesz, hogy kieszközölje a szabadságukat.” - 2017. július 18.

Németország: “A terrorizmussal kapcsolatos vádak abszurdak. Aljas az Amnestyt és más jogvédő szervezeteket terrorizmussal vádolni.” - 2017. július 18.

Franciaország: „Franciaország aggódik a legutóbbi letartóztatások miatt, amelyek az Amnesty helyi vezetőit, újságírókat és más jogvédőket érintenek. A minél előbbi szabadon bocsátásukra szólítunk fel.” - 2017. július 18.

Belgium: „A miniszter felszólítja a török hatóságokat, hogy az érintett tizenegy emberrel szemben ejtsenek minden vádat, és engedjék őket azonnal és feltétel nélkül szabadon.” - 2017. július 17.

Ausztria: “Ez egy nyilvánvaló kísérlet a jogvédők megfélemlítésére és elhallgattatására. Megteszünk minden tőlünk telhetőt az azonnali szabadon bocsátásukért.” -2017. július 17.

Írország: „A jogvédők elleni támadások nem azok a lépések, amelyeket elvárunk egy olyan országtól, amely tiszteletben tartja az alapvető jogokat és a jogállamiság elvét, felszólítom a török hatóságokat, hogy engedjék szabadon a letartóztatottakat.” - 2017. július 20.

Az Amnesty International Magyarország levelet küldött Szijjártó Péter külügyminiszternek, amelyben arra kéri, hogy Magyarország is tegye nyilvánosan egyértelművé: ártatlan emberek börtönbe zárása és a politikai boszorkányüldözés hazánk számára sem elfogadható.