Az Európai Tanács holnap kezdődő kétnapos ülése előtt az Amnesty International felszólítja Európa vezetőit, hogy tegyenek többet a Földközi-tengeri halálesetek elkerülése érdekében, és vessenek véget az együttműködéssel Líbiával, mielőtt még több ember fullad meg a tengeren.

Az EU-nak semmi gondja azzal, hogy a líbiai partiőrség visszaviszi az embereket abba az országba, ahol a menekülő emberek önkényes fogvatartása, kínzása és megerőszakolása a főszabály. Miközben az EU fejleszti a partiőrség kapacitásait, ügyet sem vet az együttműködésben kódolt súlyos jogsértésekre.” - mondta Iverna McGowan, az Amnesty International európai intézményekkel foglalkozó irodájának vezetője.

Az EU-nak azonnal fel kell hagynia azzal, hogy harmadik országokba - különösen az emberi jogokat tudatosan semmibe vevő helyekre - a határok őrzését és a menedékkérelmek elbírálását. Az európai vezetők első számú céljának az emberi életek megmentésének, illetve a biztonságos és legális csatornák biztosításának kell lennie a menekülők számára. Ezenfelül elengedhetetlen az emberi jogok védelme is.”

A líbiai partiőrség intézkedései gyakran totálisan semmibe veszi a vonatkozó nemzetközi előírásokat, köztük a fegyverhasználatra vonatkozóakat is. A hatóságok által elfogott menekültek és migránsokat – kevés kivételtől eltekintve – idegenrendészeti őrizetekbe csukák, ahol határozatlan ideig tartják őket fogva. A foglyokat az őrök kínozzák, verik, megerőszakolják és kizsákmányolják.

Az Amnesty International ezért felszólítja az EU vezetőit:

• Biztosítsanak biztonságos és legális migrációs csatornákat a menekülteknek és migránsoknak.
  • Növeljék a Földközi-tengeren a kutató és mentő műveletek kapacitásait azokon a helyeken, ahol a legtöbb szerencsétlenség történik.
  • Vessenek véget a Líbiával történő együttműködéseknek, amelyeknek köszönhetően embereket tartanak fogva önkényesen, erőszakolnak és kínoznak meg. Az uniós erőforrásokat inkább arra használják, hogy javítsanak az ország emberi jogi helyzetén.
  • Vizsgálják felül a harmadik országokkal kötött/kötendő migrációs megállapodásokat, hogy biztosítani tudják a menekülők jogainak védelmét.

Az Amnesty International júliusban mutatja be legújabb, a Földközi-tengeren zajló kutató és mentő műveletekről szóló jelentését.