A összegyűjtött bizonyítékok arra utalnak, hogy a levegőből ideggázt vetettek be Szíria északi-részén, Khan Sheikhounban. A támadásban több mint 70 ember meghalt, több százan megsebesültek.

Az Amnesty International felszólítja az ENSZ Biztonsági Tanácsát (BT), hogy azonnal fogadjon el egy határozatot, amely érvényt szerez a vegyi fegyverek használati tilalmának, és biztosítja, hogy a felelősöket bíróság elé állítják.

Az ENSZ BT tagjai - elsősorban Kína és Oroszország - többször cserben hagyták már a szíriaiakat, mivel nem voltak képesek elfogadni egy olyan határozatot, amely büntetőjogi szankciókat léptetne életbe a háborús és más bűncselekmények elkövetőivel szemben.” - mondta Anna Neistat, az Amnesty International kutatási igazgatója.Az ENSZ BT-nek azonnal el kell rendelnie egy vizsgálatot, a felelősöket pedig bíróság elé kell állítania. Katasztrofális következményekkel jár, ha ezt nem teszik meg, mivel szabad jelzést adnak a konfliktusban résztvevő kormányoknak és fegyveres csoportoknak, hogy háborús bűncselekményeket kövessenek el akár hagyományos akár betiltott fegyverekkel.”

Az április 4-i, kedd reggeli 6:30 körüli támadás áldozatai közül sokan a saját ágyukban haltak meg. Az Amnesty Internationallel együttműködő vegyi fegyver szakértő szerint az áldozatok halálát nagy valószínűséggel szarin vagy ahhoz hasonló ideggáz okozhatta. A szakértő kizárta a klórgázt, amivel korábban már hajtottak végre támadásokat Szíriában.

CNN.com

Videó bizonyíték

Az egyik Amnesty International által is megvizsgált és hitelesített felvételen élettelen gyerekek láthatóak egy kisteherautó platóján. A gyerekek – lányok és fiú vegyesen – meztelenek vagy alig van rajtuk valami ruha, minden jel szerint az ágyukban érte őket a halál. A holttesteken nem látható trauma jele, ami megerősíti a vegyi támadás gyanúját.

Az egészségügyi központokban a támadás után készített felvételeken olyan emberek láthatóak, akiket légzési nehézségekkel kezelnek, más felvételeken pedig halott gyerekek és felnőttek látszanak. Ne láthatóak véres sebek vagy repeszek okozta sérülések.

Ez a legdurvább vegyi fegyver támadás 2013 óta, amikor is a BT a 2118-as számú határozatában szólította fel Szíriát a vegyi fegyverek megsemmisítésére.” - mondta Anna Neistat.

Az OPCW nevű nemzetközi vegyi fegyver-ellenes szervezet és az ENSZ közösen dokumentált azóta is több vegyi fegyver támadást, amelyet a szíriai kormány és fegyveres csoportok követtek el. Nagyon aggasztó, hogy senki sem vontak felelősségre.

CNN.com

Az idlibi egészségügyisekkel készített interjúk

Az Amnesty International beszélt egy az Al Rahma kórházban dolgozó nővérrel a támadás reggelén. A nővér emlékezett, hogy 6:20 körül, amikor reggeli kávéját itta, még minden csendes volt.

A robbanás hangja nagyon más volt, mint amit megszoktunk. A kollégáimmal azt hittük először, hogy nem is robbanás volt, mert nem emlékeztetett a klasszikus robbanás hangra. Pár perccel később, 6:35 körül érkeztek be az első sérültek – utána pedig egészen 9 óráig futószalagon hordták be az áldozatokat a kórházba. Sok embert hoztak be, de csak négyen voltunk szolgálatban, egyikünk szintén megfertőződött.”

A nővér ismeretlen tünetekről számolt be:

A szag rögtön érezhető volt: mint a romlott étel szaga. Láttunk el korábban klórgáz támadásban megsérülteket, de ez teljesen más volt. Az emberek az orrukon és a szájukon keresztül hánytak sötét sárga folyadékot, ami néha barnává változott. Megbénult a légzőrendszererük, a gyerekek gyorsabban meghaltak emiatt. Próbáltunk injekciókat beadni, hátha... de nem működött. Az áldozatok nem tudtak levegőt venni, eszméletlenek voltak, nem reagáltak semmire.”

A vegyi fegyverek használatát szigorúan tiltja a nemzetközi humanitárius jog, használatuk háborús bűncselekménynek számít. A nemzetközi közösségnek fel kell háborodnia, és minden lehetséges eszközt be kell vetnie, hogy megvédje a szíriaiakat és minden embert ezektől a borzalmaktól.” - mondta Anna Neistat.

Sikerült beszélnünk egy sebésszel is, aki 50 kilométerre dolgozik a támadás helyszínétől.

Az áldozatokat először a legközelebbi kórházba küldték, szóval, amikor hozzánk eljutottak már 8 óra volt. A támadás pontban 6:42-kor történt. A több mint 400 áldozatot különböző egészségügyi központokban helyezték el, néhányat Törökországba vittek. Nagyjából 70 ember halt meg. A legtöbb hozzánk érkező ember életben volt. A halottak már nem jutottak el hozzánk. Két ember halt meg a mi kórházunkban.”

Az áldozatok különböző sérülésekkel kerültek hozzánk, volt, akinek izombénulása, másnak légzőszervi bénulása volt, amit nyugtatókkal és Atropinnal kezeltünk.”

Az orrukból és a szájukból fehér váladék folyt. Néhányan teljesen eszméletlenek voltak. Többen panaszkodtak izomfájdalmakra. A gyerekek haltak meg először, nem tudták ezt sokáig elviselni. Istennek hála, egy gyereket sikerült megmentenünk.”

Háttér

Khan Sheikhoun az idlibi kormányzóságban található kisváros, ami egyike azon kevés helyeknek Észak-kelet Szíriában, amit az ellenzék ellenőriz. Az elmúlt hónapokban Idlib lett az Aleppóból és máshonnan menekülő emberek találkozóhelye. 2012 óta időnként a szíriai kormány tüzérsége és más repülők bombázták a területet. Az elmúlt időszakban a bombázások egyre hevesebé váltak, válaszul egy hamai fegyveres csoport meglepetésszerű támadásaira a térségben. Az Egyesült Államok vezett koalíció szintén hajtott végre támadásokat a kormányzóságban.

Az Amnesty International többször szólította már fel az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy vessen véget a büntetlenségnek, és vigye az ügyet a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság elé. 2017 februárjában Kína és Oroszország megvétózta a BT egyik határozatát, amely az ENSZ Alapokmányának VII. Fejezete alapján vezetett volna be intézkedéseket azokkal szemben, akik “jogosulatlan kereskednek vegyi fegyverekkel, vagy azokat bármilyen módon felhasználják a Szíriai Arab Köztársaságban.”

A támadás újabb emlékeztetőül szolgál a Brüsszelben Szíriáról egyeztető európai országok számára, hogy az igazságszolgáltatást és az elszámoltathatóságot helyezzék a mostani és minden jövőbeli megbeszélésük középpontjába.