Az Európai Unió Bírósága kedden úgy döntött, hogy nincs joghatósága a 2016 márciusában létrejött EU-Törökország migrációs megállapodás felett.

AZ EUB KÖZLEMÉNYE

Az Európai Unió Bíróságának (EUB) keddi határozata kimondta, hogy nincsen joghatósága az EU-Törökország migrációs megállapodás felett, ezzel pedig leleplezte az EU arra irányuló törekvését, hogy elkerülje az alapos vizsgálat és elszámoltathatóság lehetőségét – mondta az Amnesty International.

Az EUB szerint a megállapodást, amelynek célja a menedékkérők Törökországba való visszaküldése, nem az EU valamelyik intézménye, hanem a tagállamok nemzeti hatáskörükben eljárva kötötték Törökországgal, ezért tehát azt a Bíróság nem vizsgálhatja.

„Komoly baj van, ha az EU vezetői egy uniós csúcson megállapodnak valamiről, egy sajtóközleményben bejelentik azt, uniós eszközöket használnak fel a megvalósítására, aztán meg, hogy elkerüljék a bírósági eljárást, azt mondják, hogy ennek az egésznek semmi köze az Európai Unióhoz.” - mondta John Dalhuisen, az Amnesty International európai és közép-ázsiai igazgatója.

„Egyre nagyobb csalásra derül fény az EU-Törökország alku kapcsán: először az EU vezetők úgy tesznek, mintha Törökország biztonságos hely lenne a menekültek számára, majd amikor a bíróság előtt megtámadják a megállapodást, akkor mossák kezeiket, és úgy csinálnak mintha semmi közük nem lenne hozzá. A felelősség áthárítása nem fogja elfelejtetni a tényt, hogy az alku több ezer menekültnek és migránsnak okozott szenvedést, és azonnal felül kellene azt vizsgálni.”