Az egyiptomi hatóságoknak azonnali védelmet kell biztosítaniuk a Sínai-félsziget északi részén élő kopt keresztényeknek, és gondoskodniuk kell a több száz menekültről is, akik azután hagyták ott az otthonukat, hogy az elmúlt hónapban egy támadássorozatban hét embert öltek meg.

A kormány eddig nem tett semmit a védelmük érdekében. A Sínai-félsziget kopt keresztény közösségének tagjait az elmúlt három évben egyre gyakrabban rabolják el és gyilkolják meg fegyveres csoportok. A hatóságok nem vonták felelősségre azokat sem, akik Egyiptom más területein támadtak keresztényekre, ehelyett inkább a megbékélést hirdetik, aminek következtében kényszerrel lakoltattak ki keresztény családokat az otthonaikból.

Legalább 150 kopt keresztény családnak kellett elmenekülnie El-Arisból az erőszak elől – mondta a parlamenti kapcsolatokért felelős miniszter. A legtöbben a szomszédos Iszmáilija kormányzóságban kerestek menedéket egy zsúfolt átmeneti szálláson, ahol az alapvető ellátás feltételei sincsenek meg.

Borzalmas támadássorozatban vadásszák le és ölik meg az észak-sínai kopt keresztény közösség tagjait. Senkinek sem lenne szabad diszkriminációt elszenvednie – főleg nem erőszakos és halálos támadásokat – a vallása miatt.” - monda Nadja Bounaim, az Amnesty International tuniszi regionális irodájának kampányigazgató-helyettese.

Az egyiptomi hatóságok folyamatosan cserben hagyják a kopt lakosokat a hosszú ideje tartó támadásokban, legalább a menekültek helyzetén ne rontsanak tovább. A kormánynak egyértelmű feladata a lakhatáshoz, élelemhez, vízhez és orvosi ellátásához való biztonságos hozzáférés garantálása mindenki számára, aki erőszak vagy üldözés elől menekül.”

A kormánynak felelősségre kell vonnia a keresztények támadóit az egész országban, és véget kell vetnie a hamis megbékéléseknek, amelyek csak további keresztényellenes erőszakhoz vezetnek.”

A legutóbbi támadásokban január 30. és február 23. között hét kopt keresztényt gyilkoltak meg a Sínai-félsziget északi részén. Február 19-én az Iszlám Állammal szövetséges fegyveres csoport vállalta magára egy kairói templom elleni decemberi támadást, amelyben legalább 25 ember halt meg. A csoport videóüzenetében halálosan meg is fenyegette a kopt keresztényeket. 2013 óta a térség fegyveres alakulatai több koptot is elraboltak váltságdíjért cserébe, de időnként egyszerűen csak megölték őket.

Madzsid Halim (a nevét a biztonsága érdekében megváltoztattuk) a gyilkosságok elől hét családtagjával El-Arisból Kairóba menekült a múlt hónapban. Azt mesélte az Amnesty Internationalnek, hogy apját, aki egy papírboltot vezetett El-Arisban, többször megfenyegették az elmúlt két évben, a fényképét pedig kirakták a Facebookra egy a koptok elkergetésére felhívó közlemény mellett. Apjának, testvérének és neki is ott kellett hagyniuk minden tulajdonukat, köztük három boltjukat és a hatlakásos családi házukat.

Nabila Fawzy szemtanúja volt, ahogy maszkos fegyveresek február 21-én meggyilkolták a férjét, Saad Hakimot és fiát, Medhat Saad Hakimot. Az mondta az újságoknak, hogy éjjel fél 11 körül kopogtattak náluk. Amikor a fia ajtót nyitott, két fegyveres rontott be, a földre szorították és fejbe lőtték. Az egyik férfi Nabilát kirángatta a házból, mire a nő vissza tudott menni, a férje már halott volt. Megkérdezték, hogy van-e a házban arany vagy pénz, elvették a jegygyűrűjét, néhány dolgot összeszedtek, majd a távozásuk előtt még felgyújtották a házat.

Az Amnesty International beszélt Nabila vejével, Sameh Mansourral, aki megerősítette a nő által elmondottakat. Azt is elmesélte, hogy a szomszédok elmondása alapján február 22. előtt pár nappal az ő ajtaján is fegyveresek kopogtattak, miközben éppen a halott rokonai temetését intézte. A következő napon a család Szuezbe utazott a temetésre. Ugyanezen a napon egyik szomszédját, Kamel Abu Romanyt, aki alig 150 méterre lakott a Mansour háztól, meggyilkolták. Mansour a családjával együtt elmenekült, hátrahagyta lakását és munkahelyét. A Mansour család jelenleg egy iszmáilijai átmeneti táborban él. Jelenleg azon van, hogy a fiatal gyerekeinek iskolát találjon.

Az erőszak legutóbbi hulláma miatt elmenekült emberek, köztük sok gyerek és idős ember, túlzsúfolt templomban és kormányzati épületekben élnek vagy családok fogadták be őket. Meg kell oldani az emberek hosszútávú elhelyezését, és a hozzáférésüket az alapvető szolgáltatásokhoz. A legtöbbjüknek éppen csak annyijuk van, amennyit hirtelen el tudtak hozni a házból, nincs munkájuk, és sokuknak félbe kellett hagyni az iskolát vagy az egyetemet.

Az egyiptomi hatóságoknak biztosítaniuk kell, hogy az elmenekült emberek biztonságban élhessenek, és hozzájussanak minden alapvető ellátáshoz, tanulhassanak illetve munkát vállalhassanak.” - mondta Nadja Bounaim.

A hatóságoknak kötelessége a hátrahagyott épületek biztonságát is garantálni, hogy azokat ne rombolják le vagy ne foglalják el mások. A hatóságoknak olyan feltételeket kell teremteniük, hogy aki akar, önként hazatérhessen vagy áttelepülhessen az ország más részébe.

A kopt keresztények elleni támadások a korábbi elnök, Mohamed Morszi 2013 júliusi elűzése óta sokasodtak meg. Kopt templomokat és otthonokat gyújtottak fel, a közösség tagjait megverték, házaikat kifosztották. A keresztények elleni támadások jelentős része Minja kormányzóságban történtek az elmúlt évben.

Az egymást követő egyiptomi kormányok nem tettek semmit a kopt keresztények elleni hátrányos megkülönböztetés illetve a fellángoló erőszak ellen, és nem vonták felelősségre az elkövetőket sem. Ahelyett, hogy a felelősöket keresnék, Abdul Fatah Khalil Al-Sisi elnök vezetésével az egyiptomi hatóságok inkább a megbékélésre törekednek, amely néhány esetben a kopt keresztények erőszakos kilakoltatásához vezetett azokról a területekről, ahol veszélyben voltak.