Kedden reggel orosz nyomozók végeztek házkutatást a híres újságíró és emberi jogi aktivista, Zoja Szvetova lakásán.

A ma reggeli házkutatás nagyon aggasztó. Zoja egyike Oroszország legismertebb újságíróinak és jogvédőinek. Nem világos, hogy mi köze van a Jukosz elleni nyomozáshoz." - mondta Szergej Nyikitin, az Amnesty International oroszországi irodájának igazgatója.

A házkutatás inkább tűnik az orosz hatóságok otromba kísérletének, hogy beavatkozzanak újságírói munkájába, és megfélemlítsék őt és a többi független orosz újságírót és jogvédőt.”

Zoja Szvetova korábban a Riporterek Határok Nélkül és a Soros Alapítvány munkatársa volt Oroszországban.

A házkutatást a komoly bűncselekmények felderítésével megbízott orosz Nyomozó Bizottság 12 tisztje végezte. Szvetova ügyvéde szerint a korábban Mihail Hodorkovszkij által vezetett olajipari cég, a Jukosz csalás és adóelkerülés ügyeiben vizsgálódtak. A Kreml egyik legfőbb kritikusaként ismert Hodorkovszkij korábban 10 évet töltött börtönben. 2011-ben, amikor újabb bűncselekmények gyanújában ismét bűnösnek találták és újra elítélték, az Amnesty International lelkiismereti fogolynak minősítette.

2016 decemberében a Nyomozó Bizottság munkatársai razziáztak a Nyílt Oroszország szervezet irodáiban és aktivistáinak lakásain Moszkvában és Szentpéterváron. A Bizottság közleménye szerint a Hodorkovszkijjal kapcsolatban álló korábbi Jukosz vezetők pénzmosási ügyében nyomoztak.