Rendkívül aggasztó a magyar kormány tegnap bejelentett javaslata, amely alapján a kérelmük elbírálásának teljes idejére automatikusan őrizetbe vennék a menedékkérőket.

Tegnap a magyar kormány képviseletében Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy Magyarország minden menedékkérőt automatikusan őrizetbe vesz, és a kérelmük elbírálásának teljes idejére konténerekből álló, határ melletti táborokban helyez majd el. A javaslat egy újabb rendkívül aggasztó lépése a magyar kormány hosszú ideje tartó törekvésének, hogy kiszolgáltatott embereket kriminalizáljon és démonizáljon.

A tervek szerint a javaslatot a jövő héten mutatják be a kormánypárti frakcióknak, és néhány héten belül akár már szavazhat is róla az Országgyűlés. Ha elfogadják a szabályozást, az teljesen nyilvánvalóan sérteni fogja az uniós jogot és a Genfi Menekültügyi Egyezményt.

“Az ötlet, hogy férfiakat, nőket és gyerekeket zárjanak be hónapokra egy konténertáborba egy újabb mélypont a magyar menekültügyi szabályozásban.” - mondta Gauri van Gulik, az Amnesty International európai igazgatóhelyettese.

A tervezet szerint minden jelenleg az országban tartózkodó vagy jövőbeli menedékkérőt konténertáborokba vinnének a szerb-magyar határra, ahol a kérelmük elbírálásának teljes ideje alatt őrizetben maradnának. A menedékjogi eljárást helyben, telekommunikációs eszközök útján akarják lefolytatni.

“A jogszabály módosításokkal, amelyek előírnák minden menedékkérő automatikus bezárását, a magyar kormány további szükségtelen traumáknak teszi ki a már amúgy is sokat szenvedett embereket. A kormány semmilyen bizonyítékát nem adta annak, hogy a menedékkérők bezárása minden egyes esetben szükséges és arányos. Az őrizetnek mindig a legvégső eszköznek kell lennie, nem egy reflexszerű lépésnek.” - mondta Gauri van Gulik.

“A javaslat újabb példa arra, hogy az Európai Uniónak miért kell határozottan fellépnie a magyar kormány uniós és nemzetközi jogot sértő botrányos intézkedéseivel szemben.”

Háttér

A jelenlegi szabályozás alapján ha a kérelem benyújtásától számított négy hét eltelt, a tranzitzónából a menedékkérő ország területére való belépését az idegenrendészeti hatóságnak engedélyeznie kell. A javaslat eltörölné ezt a szabályt, és bevezetné a kérelmezők kötelező őrizetét a menekülteljárás teljes idejére.

A tranzitzónákhoz való hozzáférés a civil szervezetek és az emberi jogi megfigyelők számára már így is rendkívül korlátozott.