A kenyai bíróság mai történelmi döntésével megakadályozta, hogy a kormány bezárja a világ legnagyobb menekülttáborát, a Dadaabot. A tábor megszüntetése azt jelentette volna, hogy több mint negyedmillió szomáliai menekültet toloncolnak vissza oda, ahonnan elmenekültek.

„Történelmi jelentőségű döntést hozott ma a bíróság. A kormány több mint negyedmillió menekültet akart visszatoloncolni Szomáliába, ahol súlyos jogsértéseknek lettek volna kitéve. A döntés megerősíti Kenya azon alkotmányos alapelvét és arra vonatkozó nemzetközi jogi kötelezettségét, hogy a háborúk és üldöztetések elől menekülő embereket meg kell védeni.” - mondta Muthoni Wanyeki, az Amnesty International regionális igazgatója.

A Dadaab bezárásának megakadályozása fontos első lépés a menekültek jogainak védelmében. A kenyai hatóságoknak a nemzetközi közösséggel együttműködve most az a feladatuk, hogy alternatív megoldásokat találjanak a menekültek helyzetére, elősegítsék például a menekültek integrációját a helyi közösségbe.

Háttér

JM Mativo bíró a döntés kihirdetésekor azzal indokolta a határozatot, hogy a kormányrendelet sértette a megkülönböztetés tilalmát, illetve túlzó, önkényes és aránytalan volt.

A bíróság a Kenyai Nemzeti Emberi Jogi Bizottság és a Kituo Cha Sheria nevű, az Amnesty International által támogatott emberi jogi szervezetek beadványa nyomán vizsgálta a rendelet jogszerűségét. A beadvány szerint a kormány döntése, hogy bezárja a világ legnagyobb menekülttáborát és a Menekültügyi Hatóságot alkotmánysértő.

Az eredeti tervek szerint a tábort 2016. november 30-án zárták volna be, de a kormány akkor “humanitárius okokra” hivatkozva hat hónapra még engedélyezte a működést.

A Dadaab bezárása azt jelentette volna, hogy több mint 260 000 szomáliai menekült válik földönfutóvá. A legtöbben, akik tavaly az Amnesty International jelentésében megszólaltak, azzal vádolták a kenyai kormányt, hogy az akaratuk ellenére, erőszakkal akarja visszaküldeni őket Szomáliába.