Jeney Orsolya az Amnesty International Magyarország (AIM) igazgatója 2017. január 15-től szülési szabadságra megy. Az utóda Iván Júlia, a Magyar Helsinki Bizottság korábbi munkatársa lesz, aki az Amnesty International működéséért, növekedésért, elismertségéért és tagságáért felel majd.

Iván Júlia 2007 óta dolgozott a Magyar Helsinki Bizottság menekültügyi programjának jogászaként. Feladata volt a menekültügyi ügyvédhálózat koordinálása, magyar és európai uniós kutatások, jogszabályelemzések és emberi jogi jelentések készítése, illetve emberi jogi megfigyelőként rendszeresen járt a menekültügyi és idegenrendészeti fogdákba.

"A nemzetközi és a hazai tagokból álló felvételi bizottság a nyilvános felhívásra érkezett pályázatok alapján a kiválasztási folyamat során megbizonyosodott róla, hogy Júlia sokéves emberi jogi tapasztalata és szakértelme valódi elhivatottsággal párosul, amelyek együttesen lehetővé teszik, hogy a legmagasabb színvonalon igazgassa az Amnesty International Magyarországot. Nincs kétségünk afelől, hogy Júlia személyében mind szakmailag, mind emberileg a lehető legjobb ideiglenes igazgatót találtuk meg." - mondta Ranschburg Zoltán, az Amnesty International Magyarország elnöke, aki a kiválasztást vezető bizottságot vezette.

Jeney Orsolya 2009-ben került az Amnesty International Magyarország élére. Az irányítása alatt az AIM a magyar civil szféra egyik stabil, jól szervezett és átlátható szervezetévé nőtte ki magát, amelyet az is jelez, hogy idén májusban elnyerte az Etikus Adománygyűjtőknek járó címet. A 2008-ban indított Emberi Jogi Oktatási Program mára már több mint 4000 diákhoz jut el évente a 2011-es 175-höz képest, két Emberi Jogi Barát Iskolával és különféle tematikus érzékenyítő képzésekkel büszkélkedhet. Az elmúlt évek során a teljes lakosság körében azoknak a száma, akiknek pontos képe van a szervezetről a 2012-es 6%-ról 2016-ra 18%-ra nőtt. A szervezet amellett, hogy kivette a részét az Amnesty International nemzetközi kampányaiból is, sikeresen karolt fel itthoni ügyeket és témákat is, kezdve az LMBTI emberek - elsősorban a transz és interszex emberek – jogain át, a Gyűlölet-bűncselekmények Elleni Munkacsoport alapítótagjaként az előítélet motiválta bűncselekményeken keresztül a menekültek és menedékkérők emberi jogaiig bezáróan.

„Küzdelmes és fantasztikus hét év van mögöttem és az itthoni mozgalom mögött. A sikereink magukért beszélnek, nagyon büszke vagyok arra, hogy részben a mi munkánknak köszönhetően egyre többen veszik magukra az igazságtalanságokat Magyarországon, és emelik fel a szavukat a globális szolidaritás jegyében. Nagyon hálás vagyok a tagjainknak, támogatóinknak és persze az aktivistáinknak, önkénteseinknek is, akik nélkül a munkánk elképzelhetetlen lenne. Kívánom, hogy Júlia legalább ugyanannyi örömöt és inspirációt találjon a munkájában mint én, biztos vagyok benne, hogy tökéletes ideiglenes igazgató lesz.” - mondta Jeney Orsolya, az Amnesty International Magyarország igazgatója.

„Nagyon izgatott vagyok, hiszen az Amnesty Internationalt gyerekkorom óta ismerem. Mindig is az jutott róla eszembe, hogy ez a világ legkomolyabb mozgalma, aminek én is részese szeretnék lenni. Most itt az alkalom, hogy együtt dolgozzunk azért, hogy Magyarország egy befogadóbb és élhetőbb ország legyen. Köszönöm az elnökség és Orsolya bizalmát, várakozással tekintek a közös munka elé.” - mondta Iván Júlia, az Amnesty International ideiglenes igazgatója.

Iván Júlia és Jeney Orsolya