Miközben egyre csak inog az EU-Törökország alku, és több mint 16 000 menekült szenved rettenetes körülmények között a görög szigeteken, az Amnesty International felszólítja az EU állam- és kormányfőit, hogy a csütörtöki találkozójukon tegyenek konkrét vállalásokat, amelyekkel életeket menthetnek és visszaadhatják az emberek méltóságát.

A szervezet 6 konkrét lépést javasol, kezdetnek a menedékkérők görög szigetekről a belső területekre történő átszállítását, ahol elbírálhatják a kérelmeiket, illetve ugyanebből a célból a más uniós országokba történő áthelyezésüket.

„Európa vezetői a menekülteket és migránsokat a szigeteken akarják tartani – így nincsenek szem előtt és nem kell velük foglalkozni. A tél beálltával a körülmények egyre csak rosszabbak, és egyre nagyobb kockázatnak vannak kitéve.” - mondta Iverna McGowan, az Amnesty International európai intézményekkel foglalkozó irodájának igazgatója.

„Egyértelmű, hogy mit kell tenni a szenvedés megszüntetéséért, ami hiányzik az a politikai akarat. Ha a vezetőink nem gondolják meg magukat, az Európa határaihoz érkező kezelhető számú emberrel kapcsolatos szörnyű bánásmód a közös lelkiismeretünk örök szégyenfoltja marad.”

A szigeteken a körülmények veszélyesek és ahogyan már bebizonyosodott, olykor halálosak – nemrégiben egy nő és a fia haltak meg egy gázrobbanásban. Menekültek és migránsok - köztük gyerekek és különleges bánásmódot igénylő családok – alszanak a hidegben és esőben a sátrakban, nincs megfelelő fürdési és mosdási lehetőségük, és folyamatos rettegnek a rasszista és nemi alapú erőszaktól.

Menekültek egy része hónapok óta anélkül él a szigeteken, hogy a kérelmét beadhatta volna. Mások az „önkéntes” visszatérést választották, hogy megmeneküljenek a rettenetes és bizonytalan körülmények közül. Az Amnesty International dokumentálta azt is, hogy akaratuk ellenére olyan embereket küldtek vissza Törökországba, akik menedéket kértek.

Annak ellenére, hogy az uniós szabályok alapján joguk lenne a családegyesítéshez, néhány menekült számára képtelenség, hogy együtt legyen a más uniós országokban élő családtagjaival. Az Európai Bizottság pedig arra tett javaslatot, hogy vissza kellene őket küldeni Törökországba, hogy ott kérjék a családegyesítést. Ebből is látszik az EU törekvése, hogy minél több embert küldjön vissza az alku alapján.

Az Amnesty International által az európai vezetőknek javasolt 6 pont:

1. Az emberek azonnali átszállítása a görög belső területekre;

2. Gyorsítsák fel az áthelyezéseket és családegyesítéseket, hogy az emberek eljussanak más európai országokba

3. Gyorsítsák fel a szigeteken rekedt menedékkérők regisztrálását

4. Biztonságos és legális migrációs csatornák kellenek, köztük egy nagyszabású áttelepítési program Törökországból

5. Segíteni kell Törökországot, hogy fejlessze a menekültügyi rendszerét

6. Vessenek véget az EU-Törökország alku alapján a visszaküldéseknek

„Az EU-Törökország alku áldozatainak figyelmeztetésül kellene szolgálniuk a jövőben más országokkal kötendő megállapodások során. Ennek ellenére a vezetők hetente kötnek újabb alkukat, tekintet nélkül az emberi életekben mérhető veszteségekre, és arra, hogy ezekkel mennyire ássák alá az európai értékeket.” - mondta Iverna McGowan.

„A menedékkérők visszaküldése Európa határain kívülre és a felelősségvállalás áthárítása nem működik. Sérti az emberi jogokat, és tudatosan figyelmen kívül hagyja azokat a tényeket, amelyek miatt az embereknek el kellett menekülniük a hazájukból.”

Háttér

További részletek az Amnesty International által javasolt 6 ponttal kapcsolatban.

• Azonnal át kell szállítani a menedékkérőket, különös tekintettel a különleges bánásmódot igénylőkre, a görög szigetekről a görög belső területekre, és biztosítani kell számukra a megfelelő elhelyezést és a kérelmeik elbírálását, köztük az áthelyezéseket más uniós országokba.
  • Fel kell gyorsítani a menedékkérők áthelyezését Görögországból, több helyet kell az országoknak felajánlaniuk, és gyorsítani kell magán a folyamaton is. Hozzáférhető, nyilvános és gyors családegyesítési eljárásokra van szükség, hogy a Görögországban rekedtek minél előbb a más uniós országokban élő közeli családtagjaikkal lehessenek. Humanitárius vízumot kell kiállítani azon menedékkérők számára, akik azonnali segítségre szorulnak.
  • Növelni kell a görög menekültügyi hatóság kapacitásait, hogy gyorsabban tudja regisztrálni a szigeteken rekedt menedékkérőket.
  • Nagyszabású áttelepítési programra van szükség Törökországból, és más biztonságos és legális migrációs csatornákat (humanitárius vízum, családegyesítés, tanulói vízumok) kell nyitni, hogy a menekültek eljussanak Európába. Ezzel a módszerrel egyszerre biztosítható a nemzetközi védelem az emberek számára, és tartható kontroll alatt a migráció.
  • Támogatni kell Törökországot, hogy fejlessze a menekültügyi rendszerét, és biztosítani tudja a vonatkozó jogszabályainak összhangját a nemzetközi előírásokkal. Jelentős, rugalmas és kiszámítható pénzügyi támogatás kell, illetve operatív és technikai támogatás, hogy Törökország biztosítani tudja a menekültek számára gazdasági és szociális jogaikat, a hozzáférést az egészségügyi ellátáshoz, oktatáshoz és a munkaerőpiachoz.
  • Véget kell vetni az EU-Törökország alku alapján foganatosított visszaküldéseknek, elfelejtve azt a téves feltételezést, hogy Törökország „biztonságos harmadik ország” vagy „az első biztonságos ország”, és érdemben meg kell vizsgálni a menedékkérelmeket egy tisztességes, az eljárási garanciákat maximálisan tiszteletben tartó eljárás során.