Az ENSZ sokkoló hírei szerint a szíriai kormány fegyveresei civileket végeztek ki Kelet-Aleppóban, amely háborús bűncselekménynek számíthat. Az Amnesty International arra szólít fel minden harcoló felet, hogy védjék meg a civil lakosságot.

Az ENSZ emberi jogi irodájának közlése szerint meggyőző bizonyítékok állnak rendelkezésre, hogy a kormány és szövetségeseik pár óra leforgása alatt 82 embert lőttek agyon otthonaikban vagy az utcán.

„Sokkolóak, de nem váratlanok azok a beszámolók, amelyek szerint civileket – köztük gyerekeket – végeztek ki hidegvérrel. Az ilyen jellegű tárgyalás nélküli kivégzések felvetik a háborús bűncselekmények gyanúját-” - mondta Lynn Maalouf, az Amnesty International bejrúti irodájának kutatási igazgatóhelyettese.

„A szíriai konfliktus során a kormányerők és az őket támogató orosz csapatok rendszeresen bebizonyították már, hogy nem érdekli őket a nemzetközi humanitárius jog előírásai, és nem törődnek egy cseppet sem a civilekkel. Sőt, a stratégiájuk része, hogy rendszeresen civil célpontokat támadnak, vagy önkényesen tartóztatnak le, erőszakkal tüntetnek el és kínoznak meg embereket. Egyre valószínűbb, hogy további jogsértéseket fognak elkövetni az ellenőrzésük alá vont Kelet-Aleppóban csapdába esett több ezer emberrel szemben.

„Az elmúlt hónapok során a világ, ideértve az ENSZ Biztonsági Tanácsát is, a partvonalról nézte végig, ahogy napi rendszerességgel civileket mészárolnak le az egyre inkább egy óriási tömegsírrá váló Aleppóban. A világ tehetetlensége egyszerűen szégyenletes. Mivel a harcoló felek közül senkit sem vonnak felelősségre háborús vagy emberiesség elleni bűncselekmények miatt, így főleg a kormányerők úgy érzik, büntetlenül megtehetnek bármit. Elképesztően fontos, hogy független megfigyelőket lehessen beküldeni, akik biztosítani tudják a civilek biztonságát és az életmenő segélyszállítmányok eljutását a rászorulókhoz.”

Jelenleg a sebesülteket nem lehet evakuálni, akik pedig menekülnének, az életüket kockáztatják. Az Amnesty International felszólítja a feleket, hogy biztosítsanak szabad és biztonságos folyosót azok számára, akik el akarják hagyni a területet.

Ahogy a kormány csapatai egyre nagyobb területet vontak ellenőrzésük alá az elmúlt hetekben, a helyiek elmondták az Amnesty Internationalnek, hogy félnek a megtorlástól. A múlt héten az ENSZ arról számolt be, hogy több száz férfi és fiú tűnt el a kormány által ellenőrzött területekről.

„Az Amnesty International korábban már feltárta, hogy a szíriai kormány, hogyan tüntet el erőszakkal civileket, ami emberiesség elleni bűncselekménynek számít. Nagyon fontos, hogy független szakértők legyenek a területen, akik elejét tudják venni az eltüntetéseknek, kínzásoknak és a kegyetlen, embertelen bánásmódnak.” - mondta Lynn Maalouf.