Képmutató az EU Görögországra gyakorolt nyomása, hogy a dublini visszaküldések folytatása érdekében javítson a a menekültek és menedékkérők körülményein, hiszen – az elsősorban a szigeteket jellemző- rettenetes körülmények egyik fő oka éppen az EU Törökországgal kötött megállapodása.

„Nagyon úgy fest, hogy az Európai Bizottság szerint mindenre Görögország a megoldás. Elképesztő képmutatás, hogy egyedül Görögországot hibáztatják a borzalmas körülményekért, miközben a túlzsúfoltságot és a bizonytalanságot elsősorban az EU-Törökország alku okozza, amelyet kiegészít az uniós országok áthelyezésekre irányuló szolidaritásának hiánya.” - mondta Iverna McGowan, az Amnesty International európai intézmények irodájának igazgatója.

„A menedékkérőket a görög szigeteken túlzsúfolt táborok, hideg víz és fagy várja, nem is beszélve az előítéletes indítékból elkövetett erőszakos bűncselekményekről. Miközben nagyon régóta küzdünk a körülmények javításáért, a szigeteken való maradásra kényszeríteni a menekülteket azért, hogy onnan küldhessék őket vissza Törökországba - a török kormány alku értelmezésével összhangban - embertelen. A Görögországot érő nyomást enyhíteni, nem pedig növelni kell.”

Az Amnesty International azt ajánlja, hogy enyhítsék a Görögországra nehezedő nyomást:

1. A szigetekről azonnal az ország belső területeire kell szállítania menedékkérőket;
  2. Családegyesítési eljárásokkal biztosítani kell, hogy a menedékkérők a más országokban lévő családjukkal lehessenek;
  3. Fel kell gyorsítani az áthelyezéseket azokba az uniós országokba, amelyek vállalták ezt.