Halmazati büntetésként 10 év fegyházat kapott az a szíriai férfi, aki tavaly ősszel a magyar-szerb határon tagja volt annak a csoportnak, amely összecsapott a rendőrökkel. A férfit tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett határzár tiltott átlépésében és terrorcselekmény elkövetésében is bűnösnek mondta ki ma délután a Szegedi Törvényszék.

„A döntés a terrorcselekmény tényállásának téves alkalmazásáról árulkodik, és két rendkívül zavaró trendről is tanúskodik: egyrészt a terrorizmus eleni intézkedések téves alkalmazásáról, másrészt a Magyarország által a menekültek és migránsok irányában tanúsított szörnyű magatartásról.” - mondta Gauri van Gulik, az Amnesty International európai igazgatóhelyettese, aki kollégáival maga is részt vett a mai tárgyaláson.

„Egy apát ítéltek ma 10 év fegyházra, akinek egyetlen célja az volt, hogy öreg szüleit és családját biztonságban Európába kísérje. A kődobálás és az irreguláris határátlépés nem egyenlő a terrorcselekmény elkövetésével, és nem igazolhatja ezt a drákóian szigorú döntést. Ahmed H. ítéletét másodfokon meg kell semmisíteni.”

index.hu