A kormányoknak hatékonyabb védelmet kell nyújtaniuk a nőknek, lányoknak, illetve a leszbikus, meleg, biszexuális, transz és interszex (LMBTI) menekülteknek, akiknek a menekülésük minden egyes állomásán szexuális és nemi alapú erőszakkal kell szembenézniük. Ma kezdődik a 16 Akciónap a Nemi Alapú Erőszak Ellen elnevezésű nemzetközi kampány.

„Képzeld el, hogy egy menekülttáborban élsz, ahol a mosdóba se mersz kimenni, vagy a nemed vagy nemi identitásod miatt mindennap szexuálisan zaklatnak. Ez a valóság több százezer nő, lány és LMBTI menekült számára az egész világon, a tehetősebb országoknak pedig szégyellniük kell magukat, hogy nem tesznek ez ellen érdemben – mondta Catherine Murphy, az Amnesty International Nem, Szexualitás és Identitás Programjának megbízott igazgatója.

„A 16 akciónap a Nemi Alapú Erőszak Ellen kampány első napján ezért arra szólítjuk fel a kormányokat az egész világon, hogy tegyenek eleget jogi kötelezettségeinek, és számolják fel a nemi alapú erőszakot. Ez olyan célzott lépéseket jelent például, hogy a rendőrség biztonságos és védett környezetet garantál a nemi alapú erőszakot bejelentő áldozatok számára.

„Az is létfontosságú, hogy a világ vezetői nagyobb felelősséget vállaljanak a menekültek védelmében, és jelentősen növeljék az áttelepítésre nyitva álló helyek számát. A szegénység és kiszolgáltatottság, amelyekkel sok menekült találja szemben magát például Libanonban vagy Líbiában, növeli a szexuális kizsákmányolás és a nemi alapú erőszak esélyét.”

Az évente megrendezésre kerülő 16 Akciónap a Nemi Alapú Erőszak ellen egy globális kampány, amelyet a Center for Women’s Global Leadership nevű szervezet koordinál. A cél, hogy felhívják a figyelmet a nők és lányok elleni erőszakra, illetve, hogy kifejezzük, mindannyian eltökéltek vagyunk a nők elleni erőszak felszámolásában.

Kockázatos utazások

A menekültek és migránsok a tranzit országokban komoly jogsértéseknek, köztük erőszaknak és emberkereskedelemnek vannak kitéve. A nők, lányok és az LMTBI emberek olyan specifikus kockázatokkal néznek szembe, mint a szexuális zaklatás, a nemi erőszak vagy a nemi alapú erőszak egyéb fajtái. Ez is csak aláhúzza, hogy milyen égető szükség van a biztonságos és legális migrációs csatornákra.

2016-ban a szubszaharai Afrikából Líbián keresztül menekülő nők elmesélték az Amnesty International kutatóinak, hogy a nemi erőszak mindennaposnak számít a csempészútvonalak mentén, így emiatt fogamzásgátlót szedtek az utuk során, hogy elkerüljék a nem kívánt terhességeket. A nemi alapú erőszak az egyik legfontosabb menekülést kiváltó okká vált a nők és LMBTI emberek között, arra kényszerítve őket, hogy elmeneküljenek a hazájukból és egy másik országban keressenek menedéket.

Patricia (nevét biztonsági okokból megváltoztattuk) egy 32 éves transz nő, aki elmesélte, hogy milyen zaklatásoknak és üldöztetéseknek volt kitéve El Salvadorban:

„Rendőrök követtek, pénzt zsaroltak ki tőlem, zaklattak és vertek. Azt mondták, gyűlölnek, amiért „ilyen vagyok”. Bűnözők is fenyegettek – minden hónapban védelmi pénzt kellett volna fizetnem nekik, de nem volt miből. A háttérben a diszkrimináció és a homofóbia állt, azért fenyegettek meg, aki vagyok. Gondoltam rá, hogy szólok a hatóságoknak, de kiderült, hogy a támadóim maguk a hatóságok.”

Patricia Mexikóba utazott, de onnan pár hónappal később visszatoloncolták. Ez idő alatt megverték és kétszer kirabolták.

Az Amnesty International egy korábbi jelentéséből kiderült, hogy az „északi háromszög” országaiból (Guatemala, El Salvador és Honduras) menekülő nők, lányok és LMBTI emberek nemcsak a származási országaikban, hanem a tranzit országokban is nemi alapú erőszakkal néznek szembe. Az olyan befogadó országok, mint Mexikó nem nyújtanak megfelelően hatékony védelmet: az irreguláris migránsként Mexikóban őrizetbe vett közép-amerikai menekültek 98%-át toloncolták vissza 2015-ben.

A jogi védelem hiánya

A világon mindenütt a szabályos papírok nélkül utazó nők és lányok azzal a döntéssel találják szembe magukat, hogy vagy nem jelentik az ellenük elkövetett bűncselekményeket, vagy feljelentést tesznek, de akkor az őrizetbe vételt, a kitoloncolást és a büntetést kockáztatják.

Maryam (nevét biztonsági okokból megváltoztattuk) a szíriai Homszból származó nő 2013-ban érkezett meg Libanonba. Elmesélte, hogy a rendőrök gyakran álltak meg a házuknál, amelyet a nőrokonaival együtt bérelt. Gyakran fenyegették meg őket, hogy börtönbe kerülnek, ha nem „randevúznak” a rendőrökkel.

„A (menekült nők) zaklatása nagyon komoly probléma Libanonban. Mindegy, hogy egyedülálló vagy férjezett vagyok, mindig zaklatnak. Ezért féltjük a gyerekeinket. Van egy 16 éves lányom, a közeli boltba sem merem elengedni.” - mesélte.

Szolidaritás a Görögországban rekedt jazidi nőkkel

Idén az Amnesty International arra kéri a támogatóit, hogy szolidaritási üzeneteket küldjenek egy csoport Észak-Irakból származó jazidi nőnek, akik 2014 augusztusában menekültek el az Iszlám Állam etnikai tisztogatása elől. A nők jelenleg szörnyű körülmények között élnek Görögországban.

Több mint öt hónapot voltak a Nea Kavala táborban, ahol alig volt világítás, nem voltak biztonságos és szeparált mosdók és zuhanyzók, és nem volt arra sem lehetőségük, hogy a szexuális zaklatásokat bejelentsék. Rettegtek, ezért egy „védelmi kört” alakítottak ki maguk között, mivel az állam segítségére nem számíthattak a táborban. A nőket azóta egy másik táborba szállították.

„Görögországnak és a menekülteket befogadó többi országnak is azonnali lépéseket kell tennie, hogy javítsanak a befogadási körülményeken, és többek között garantálniuk kell a menekülő nők és lányok védelmét.” - mondta Catherine Murphy.

„Ez a lehető legelemibb szinten biztonságos mosdók és alvóhelyek kialakítását jelenti a menekült nők, lányok és LMBTI emberek számára, illetve, hogy rendelkezésre álljanak az egészségügyi és más szolgáltatások a nemi alapú erőszak áldozatainak.”

Küldj üzenetet a jazidi nővéreknek, hogy tudják, nincsenek egyedül.

Háttér

A nemi alapú erőszak bűncselekmény, amely az illetőt a neme miatt éri. Idetartozik a nők és lányok ellen elkövetett erőszak, de az illető vélt vagy valós szexuális orientációja, nemi identitása vagy nemi önkifejezése miatti támadások is, illetve a férfiak „férfias viselkedése” miatti hátrányos megkülönböztetések is.

2015-ben minden korábbinál több ember kényszerült elhagyni az otthonát. Az év végén a menekült nők és lányok száma nagyjából 10,5 millió volt.