A török hatóságok a szükségállapotra hivatkozva egy rendelettel ma véglegesen bezártak 375 török civil szervezetet.

“A közel 400 civil szervezet bezárása egy újabb lépés a török hatóságok részéről, hogy elhallgattassák a kritikus hangokat. - mondta John Dalhuisen, az Amnesty International európai igazgatója.

“Kínzás ellen küzdő ügyvédek, női jogokkal foglalkozó, a kapcsolati erőszak elől menekülő áldozatok számára menedéket, a menekülteknek és belső menekülteknek humanitárius segélyt nyújtó szervezetek illetve Törökország legfontosabb gyerekjogi civil szervezete is a listán van.”

“Lehetővé kell tenni a civilek számára, hogy megfélemlítés és szankciók nélkül folytassák az életbevágóan fontos munkájukat. Az ilyen szervezetek munkája különösen fontosan a jelenlegi emberi jogi válsághelyzetben, amikor a török kormány kontroll nélküli túlzott hatalma árnyékot vet az amúgy is lepusztított civil szférára.”

Walid Shoebat