Mint 1999 óta minden évben, a Transznemű Emlékezés Napján (november 20.) ismét azokra a transznemű emberekre emlékezünk, akik gyilkosság áldozatai lettek.

A Transgender Europe (TGEU) 2009-ben indult “Transz gyilkosság monitoring" projektje szisztematikusan figyeli, gyűjti és elemzi a transznemű emberek ellen elkövetett gyilkosságokat világszerte. Idei jelentésük alapján 2015. október 1. és 2016 szeptembere között 295 transz ember lett gyilkosság áldozata 33 országban. A legtöbb áldozatot Brazíliából (123), Mexikóból (52), az Egyesült Államokból (23), Kolumbiából (14) és Venezuelából (14) jelentették. Ázsiában a legtöbb gyilkosságot Indiából (6) és Pakisztánból (5), míg Európában Olaszországból (5) és Törökországból (5) jelentették.

2008. január 1. óta 2264 emberölésről tudunk biztosan. A legtöbb áldozatot olyan országokból jelentik, ahol a transz és/vagy LMBT szervezetek rendszeresen és szisztematikusan dokumentálják a transz emberek ellen elkövetett gyilkosságokat. A közép és dél-Amerikai régióban Brazília (900), Mexikó (271), Kolumbia (114), Venezuela (110), Honduras (89), az észak-amerikai kontinensen az Egyesült Államok (154), Európában pedig Törökország (44) és Olaszország (32) azok a helyek, ahol a legtöbb gyilkosságról tudunk. Ezek azok az esetek, amelyekről internetes forrásokból vagy a helyi transz, LMBTI szervezetektől tudni lehet. A legtöbb országban az állami hatóságok nem gyűjtenek rendszeresen és szisztematikusan adatokat a témában, így az emberölések valódi számát megbecsülni sem lehet.

Az Amnesty International Magyarország és a Transvanilla Transznemű Egyesület határozottan elítéli a transzfóbia és az erőszakos bűncselekmények minden formáját és kiáll azok mellett, akiket nemi identitásuk vagy nemi önkifejezésük miatt hátrányos megkülönböztetés ér. A két szervezet egyben azt sürgeti, hogy az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése (PACE) javaslatának megfelelően a tagállamok nyújtsanak különleges védelmet a transznemű emberek számára a transzfób bűncselekményekkel és atrocitásokkal szemben.

Az emléknap alkalmából a két szervezet készített egy infovideót, amelyben az idei áldozatok nevei mellett a transz gyilkosságokra vonatkozó legfontosabb adatok lesznek láthatóak. A videó vasárnaptól lesz látható az Amnesty International Magyarország és a Transvanilla Facebook oldalán.

Háttér

Az Amnesty International Magyarország évek óta kampányol az előítéletes indokból elkövetett bűncselekmények, vagyis a gyűlölet-bűncselekmények ellen. A Gyűlölet nélküli világ elnevezésű kampány célja, hogy a hatóságok hatékonyan lépjenek fel a gyűlölet-bűncselekményekkel szemben, ismerjék fel az előítélet motiválta bűncselekményeket, folytassanak le hatékony nyomozást és tegyenek meg mindent az áldozatok védelme érdekében. Alapítótagjai vagyunk a Gyűlölet-bűncselekmények Elleni Munkacsoportnak (GYEM) – a Magyar Helsinki Bizottság, a Háttér Társaság, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda és a Társaság a Szabadságjogokért mellett – amely 2012 óta közösen dolgozik a gyűlölet-bűncselekmények elleni hatékonyabb fellépés érdekében. Közös munkánkról részletesebben itt olvashat. Idén jelentettük meg többek között a Mindannyiunkat érint című infovideónkat, amely közérthetően adja át a gyűlölet-bűncselekményekről szóló legfontosabb információkat. Ez az első magyar nyelvű videó, amely ezt a komplex témát a lehető legegyszerűbben járja körbe.

A Transvanilla Transznemű Egyesület a transz, a dzsender-nonkonform és az interszex emberek érdekeit képviseli az élet minden területén. Egy olyan Magyarországért dolgozik, ahol a transz, a dzsender-nonkonform és az interszex emberek tisztelt, elfogadott és látható tagjai a társadalomnak. Céljuk, hogy ennek érdekében jogi, orvosi és társadalmi változásokat elérni, hogy ezzel javítsunk a transz*, dzsender non-konform és interszex emberek mindennapi életminőségén. A szervezet tevékenységéről részletesebb itt olvashat.

A "ProTrans – A Kelet-európai transznemű emberek erőszak elleni védelme" projekt keretében 2014 óta nemi identitás és nemi önkifejezés miatt elkövetett erőszakos és diszkriminációs cselekményeket monitoroz. A projekt tapasztalatairól itt olvashat

Fogalmak, meghatározások